Više od 400 pilota podiglo grupnu tužbu protiv Boeinga

Nakon dvije posljednje katastrofe aviona tog tipa, rodbina 346-orice poginulih, kao i avionske firme, obratile su se američkom proizvođaču Boeingu sa zahtjevom za kompenzaciju šteta, a sada to isto sada traže i piloti.

Inicijator njihove zajedničke tužbe poznat je kao „Pilot X“, koji je odlučio ostati anoniman zbog straha, a tužbu je podnio u petak, saopštio je australijski medij ABC News.

U tužbi se navodi kako je Boeing „sudjelovao u besprecedentnom skrivanju poznatih konstrukcijskih nedostataka Max 737, što je dovelo do rušenja dvaju aviona te serije i posljedične zabrane letova svih tih aviona u čitavome svijetu“.

U tužbi se također navodi kako piloti nastavljaju stradavati od značajnog gubtka plaća, proživljavanja psihičkih trauma zbog materjalnih i nematerjalnih šteta.

Podsjećamo: serija Boeing 737 Max pokrenuta je 2011.g. i uvedena u eksploataciju 2017.g. Radi se o 4. generaciji popularnih aviona 737. U razmaku od svega 5 mjeseci dogodile su se dvije velike katastrofe toga aviona – u Indoneziji i Etiopiji (ova posljednja dogodila se 10. marta ove godine), u kojima je ukupno poginulo 346 osoba, nakon čega su u martu 2019.g. u čitavome svijetu zaustavljeni letovi toga tipa vrlo skupog i prodavanog Boeingovog zrakoplova, kao i obustavljene narudžbe za kupnju tisuća novih od strane brojnih velikih zračnih prijevoznika diljem svijeta.

Najveći problem po američku firmu leži u tome, što je početkom maja postalo jasno kako je Boeing znao za potencijalne probleme na avionu 737 Max već godinu dana prije katastrofe u Indoneziji, koja se dogodila krajem septembra 2018.g. u Javanskom moru (poginulo je 189 ljudi), međutim, odlučio je o njima ne govoriti.

Gotovo 400 tih aviona sada je zaustavljeno na zračnim pistama diljem svijeta i donosi goleme tržišne gubitke avionskim prijevoznicima koji su ih kupili (a dodatno i zbog samog propadanja parkiranih i ne korištenih aviona izloženih različitim meteo-uvjetima), od kojih su neki već podnijeli odvojene tužbe protiv Boeinga za naknade štata. Zato će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj sudskih procesa vezano uz ovaj vrlo neugodni skandal, s mogućim teškim posljedicama po tog najvećeg svjetskog proizvođača aviona, piše “Geopolitika“.

Možda vam se svidi

avatar