Više od 10.000 građana već stiglo u Potočare, kolone automobila i autobusa još uvijek pristižu

10:30 Više od 10.000 osoba koje žele prisusustovati današnjoj dženazi već je stiglo u Potočare. Kolone autobusa i automobila još uvijek pristižu iz svih krajeva BiH, ali i iz Sandžaka i Crne Gore.

Članovi porodica okupljeni su uglavnom oko iskopanih kabura i u najvećem broju to su majke, supruge sestre, onih koje danas ukopavaju.

Majka Hava Begzadić, što od bolesti što od žalosti, nije mogla doći da isprati sina Behadiju. Do sada je ukopala Ekrema, Šabana i Kemala i supruga Zuhdiju.

Mnogi koji će danas nakon 19 godina naći smiraj duše, uglavnom se ukopavaju pored ranije ukopanih očeva ili braće. Inače, kako se popunjava mezarje u Potočarima tako se otvara slika stradanja srebreničkih Bošnjaka

Naime, cijele porodice su pod nišanima od kojih su mnoge ostale bez muške glave. Trenutno u Potočare pristužu i brojne delegacije predstavnika političkog i javnog života, amabasadori… U mezarju smo primjetili i otpravnika poslova Ambsadae SAD u BiH Nicholasa Hilla sa svojim saradnicima kako obilazi mezare.

10:15  Zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić pozvao je jutros zastupnike Hrvatskog sabora da se prisjete žrtava Srebrenice.

Danas je Dan sjećanja na žrtvu Srebrenice, podsjetio je Hodžić i pozvao kolege da u saborskoj stanci podijele cvjetove Srebrenice i prisjete se stradalih.

09:48 Dva međunarodna suda su presudila da je u Srebrenici počinjen genocid. Poricanje onoga što se tamo dogodilo je neprihvatljivo, napisala je na svom twitter profilu otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije u Sarajevu Jo Lomas.

Pritom je, također, stavila poveznicu na jučerašnju izjavu glasnogovornika Delegacije EU Andyja McGuffija, datu u povodu posljednih poricanja zločina genocida u Srebrenici od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

09:35 Student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Mak Hubjer nastavit će danas izvedbu performansa pod nazivom “Live from Srebrenica – Uživo iz Srebrenice” u okviru programa obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici.

Performans sačinjen iz tri dijela, čiju ju izvedbu jučer počeo Hubjer, bit će realiziran na lokalitetu Memorijalnog centra, Memorijalne sobe i Potočara.

09:15 Šest autobusa sa oko 350 studenata i profesora, u organizaciji Univerziteta u Sarajevu, krenulo prema Srebrenici.

09:00 – U Potočare već od ranih jutarnjih sati pristižu članovi porodica žrtava, kao i mnogobrojni prijatelji Srebrenice iz cijele BiH.

U krugu mezarja se već nalazi nekoliko hiljada građana te mnogobrojne novinarske ekipe iz cijelog svijeta.

Tokom noći u Srebrenici je pala kiša tako da su mnogobrojni učesnici “Marša mira” koji su prenoćili u šatorima kao i drugi koji odlučili da današnji dan dočekaju u krugu Potočara noć proveli budni.

Kolone autobusa i automobila iz pravca Sarajeva i Tuzle kreću se prema Potočarima i prema riječima organizatora današnje komemoracije očekuje se preko 20.000 ljudi koji će biti na dženazi.

Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari, nam je rekao da su sve tehničke pripreme za ukop 175 žrtava završene.

Inače, tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida sinoć su iznešeni iz fabrike akumulatora na prostor ispred musale gdje će se danas klanjati dženaza.

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Kako je predviđeno programom obilježavanja, u 9.00 sati će ispred Spomen-sobe u Memorijalnom centru biti upriličen doček VIP zvanica, saopštio je Organizacioni odbor za obilježavanje 11.jula 1995 godine.

Komemoracija počinje u 11.30 sati, u Memorijalnom centru Potočari – preko puta sakralnog dijela.

Prvo će biti intonirana himna BiH, a potom će uslijediti obraćanje načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, te izvođenje Srebreničkog inferna.

U 12.05 sati, kod Memorijalnog kamena, biće odata počast i položeni cvijeće i vijenci za nevine žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon ovoga će uslijediti vjerski program, a u 13.00 sati biće klanjan džuma namaz i ikindija, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U 13.35 sati biće klanjan dženaza-namaz, a u 13.45 sati predviđeno je iznošenje tabuta od Musalle do mezarja, te potom čitanje imena žrtava genocida.

Učenje na kaburima i dova planirani su u 14.50 sati.

avaz

Možda vam se svidi

Comments are closed.