Povezano

VIRTUELNA REALNOST: Crni kamen iz Kabe u svakom domu

Hadž svake godine dovodi milione muslimana u Saudijsku Arabiju. Ali sada je kraljevstvo pokrenulo inicijativu stvaranja virtuelne stvarnosti za koju kažu da će omogućiti muslimanima da dotaknu Crni kamen bez napuštanja svoje kuće.

Nazvana “Inicijativa virtuelnog crnog kamena”, nova VR tehnologija donijela bi najsvetije mjesto islama u dnevne sobe muslimana u vrijeme kada Covid-19 ometa putovanja, a saudijske vlasti su donijele odluku o ograničenom broju hodočasnika u borbi protiv pandemije.

- Marketing -

Šeik Abdul Rahman al-Sudais, imam Velike džamije u Meki, prvi je isprobao VR program, noseći naočale za virtuelnu stvarnost za inauguraciji projekta prošle sedmice. Rekao je da Saudijska Arabija ima “velika vjerska i historijska mjesta koja moramo digitalizirati i sa svima komunicirati pomoću najnovije tehnologije”.

Međutim, nisu svi zadovoljni inicijativom.

Neki korisnici društvenih mreža vidjeli su korištenje tehnologije virtuelne stvarnosti na svetim mjestima kao “petljanje u religiju” i “petljanje s šerijatom”, dok su se drugi pitali hoće li muslimani obavljati hadž, koje zahtijeva obilazak oko Kabe, koristeći VR naočale iz svojih domova umjesto da ode u Meku.

U julu je Saudijska Arabija dopustila da samo 60.000 potpuno vakcinisanih građana i stanovnika obavi hadž, što je brojka koja je manja od 2,5 miliona hadžija u 2019. godini, prije pandemije.

Ranije ovog mjeseca, Saudijska Arabija je otkrila svoj prvi slučaj Omikrona, nove varijante Covid-19, i uvela zabranu putovanja državljanima iz sedam afričkih zemalja.

Ovo nije prvi pokušaj približavanja Crnog kamena vjernicima putem moderne tehnologije. U maju je Saudijska Arabija snimila 1050 fotografija visoke rezolucije Crnog kamena, kojeg muslimani dodiruju, ljube ili mašu dok prolaze pored njega.

Fotografije, koje su bile veličine 49.000 megapiksela, bile su razvijane više od 50 sati, otkrivajući u oštrom fokusu detalje relikvije, koja je nekada bila bijela, ali je tokom stoljeća postala crna zbog korištenja.

- Marketing -

Najnovije

Popularno