Viktor Orban posrednik između Dodika i Schmidta? ‘Efekte ćemo vidjeti za koji dan’

Popularno

PovezanoPremijer Mađarske, sastao se prije dva dana u Budimskom dvoru sa Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu. Kako je tada saopšteno iz Orbanovig kabineta, njih dvojica su „razmatrali situaciju u regionu i na Balkanu“

Mađarski premijer Viktor Orban i ministar spoljnih poslova ove zemlje Peter Szijjarto, doputovali su u Banjaluku, na sastanak sa srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, i rukovodstvom Republike Srpske. U Klašnicama kod Banjaluke održan je sastanak i radni ručak a Dodik je tokom sastanka rekao da Republika Srpska i Mađarska imaju odliču saradnju.

- Marketing -

“Zahvalni smo za razumijevanje Mađarske koje ima za Republiku Srpsku i uvijek smo tu da ugostimo naše dobre prijatelje”, istakao je Dodik tokom radnog ručka.

Sastanak prije sastanka

Međutim, posjeta nije održana na državnom nivou, već je najavljena kao poluprivatna, pa se ona i tumači na različite načine. Premijer Mađarske, sastao se prije dva dana u Budimskom dvoru sa Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu. Kako je tada saopšteno iz Orbanovig kabineta, njih dvojica su „razmatrali situaciju u regionu i na Balkanu“.

Bivši ministar spoljnih poslova BiH, Mladen Ivanić, kaže da je moguće da je Orban došao u Banjaluku, kako bi bio neka vrsta posrednika.

„Teško mi je komentarisati jer su vijesti sa sastanka šture. Moguće je da Orban igra neku ulogu nekog ko posreduje između Schmidta i Dodika. Ali ne očekujem nikakve spektakularne rezultate“, kaže Ivanić, ističući da nije dobro što sastanak nije održan kroz zvanične institucije.

„Efekte ćemo vidjeti za koji dan. Ako Dodik nastavi da ide u pravcu dalje radikalizacije, onda je dobio neku vrstu podrške od Orbana. A ako počne da se smiruje, onda je čak i od onoga od koga je imao podršku, dobio upozorenje“, kaže Ivanić.

Kalkulacije ili stvarnost

Politički analitičar iz Banjaluke, Miloš Šojala, posjetu Orbana i Szijjarta, ne svodi na političke kalkulacije. Smatra da se radi o proširenju političke saradnje a posjeta se, naglašava, poklapa sa dešavanjima u Savjetu bezbjednosti i cijele priče oko OHR-a u BiH.

„To se ne tiče direktno RS i njene pozicije ali izbacivanjem visokog predstavnika iz političke igre u BiH, na neki način znači novu eru. To (posjeta Orbana), opet liči na ono vrijeme kada su u Banjaluku dolazili visoki zvaničnici, poput Klausa Kinkela, Madeleine Albright ili ruskog Primakova. I čini mi se da Orban sada otvara to novo poglavlje ovim posjetama“, kaže Šolaja.

Viktor Orban je u uzvratnoj posjeti, ovoga puta srpskom članu Predsjedništva BiH, nakon što je Dodik prije nekoliko mjeseci učestvovao na Demografskom samitu u Mađarskoj, na poziv Orbana. Na samitu su pored Dodika, bili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Slovenije Janez Janša, te bivši prvi zamjenik Donalda Trumpa, Mike Pence.

- Marketing -

Najnovije