Vikali “dolje Putin”, policija uletjela u masu, među 400 uhapšenih i Navalny

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navalny uhapšen je u Moskvi tokom protesta protiv korupcije koji se održavaju u više gradova Rusije. Svjetski mediji javljaju da je preko 400 osoba uhapšeno.

Dopisnica B92 iz Moskve javlja da su se demonstranti gurali sa policijom i pripadnike policije ubjeđivali da pređu na njihovu stranu.

Policija je potom uletjela u masu i počela da hapsi, ali narod ni tada nije htio da se raziđe, još su glasnije uzvikivali “dolje Putin” i “dolje korumpirana vlast”.

Kako prenose agencije, Navalny je uhapšen neposredno pred početak protesta koji je želio da održi u Tverskoj ulici, pored Kremlja i ruske Dume, za šta nije imao odobrenje moskovskih vlasti.

On je priveden ispred ulaza u zgradu u kojoj živi. Navalny je imao dozvolu da održi opozicioni skup u drugoj ulici- Šaharovoj, ali je odlučio da svoje pristalice pozove u šetnju Tverskom ulicom koja vodi do Kremlja i ruske Dume.

Takvu odluku obrazložio je time što niko iz Moskve nije htio da mu iznajmi opremu za održavanje mitinga, odnosno jer je svima tako bilo naređeno.

Zbog toga je pozvao pristalice da promjene adresu okupljanja i da dođu u Tversku ulicu, za koju nije imao odobrenje moskovskih vlasti.

To je, međutim, u Moskvi strogo kažnjivo i novčano i kaznom zatvora, tako da je Navalny uhapšen, ponovo. Protest je, uprkos hapšenju Navalnog, održan i to na “novoj” lokaciji, odnosno na uglu Tverske ulice i bulevara, a okupilo se više desetina hiljada Moskovljana.

Možda vam se svidi

avatar