Vijeće sigurnosti UN-a Iranu nije produžilo embargo na trgovinu oružjem

0

Vijeće sigurnosti je tako, prvi put nakon deset godina, u potpunosti otvorilo put prodaje i kupovine konvencionalnog oružja za državu koja je među vodećim u svijetu u podršci terorizmu, poručio je šef američke diplomacije Pompeo.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Amerikih Država (SAD) Mike Pompeo saopćio je da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija odbacilo nacrt odluke o produženju sankcija Iranu na trgovinu oružjem, javlja Anadolu Agncy (AA).

Pompeo je kasno sinoć poručio da je osnovna zadaća Vijeća sigurnosti da uspostavlja međunarodni mir i sigurnost, a da je posljednjom odlukom o Iranu propustilo izvršiti jednu od najvažnijih misija te zadaće.

“Vijeće sigurnosti je tako, prvi put nakon deset godina, u potpunosti otvorilo put prodaje i kupovine konvencionalnog oružja za državu koja je među vodećim u svijetu u podršci terorizmu. Neoprostivo je što se Vijeće sigurnosti ne ponaša odlučno u zaštiti međunarodnog mira i sigurnosti”, poručio je Pompeo.

Ističući kako se Vijeće sigurnosti oglušilo na apele brojnih bliskoistočnih zemalja koje su u opasnosti zbog iranskih aktivnosti, Pompeo je kazao da su te zemlje svjesne da će biti u još većoj opasnosti ako se Iranu ne produži embargo na trgovinu oružjem.

“Međutim, Vijeće sigurnosti UN-a je zanemarilo te činjenice. SAD nikada neće odustati od zahtjeva koje njegovi bliskoistočni prijatelji dostavljaju Vijeću sigurnosti. Radit ćemo na tome da teokratski teroristički režim ne dobije slobodu da trguje oružjem i prijeti Evropi, Bliskom istoku i drugim regijama”, poručio je Pompeo.