Vijeće ministara BiH otvorilo granice za sve turiste

0

Vijeće ministara BiH donijelo je danas na sjednici u Sarajevu odluku kojom se omogućava  ulazak u BiH stranim državljanima koji posjeduju negativan PCR test na koronavirus, potvrđeno je za “Avaz”. Odluka je kako saznajemo usvojena jednoglasno.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Predsjedništvo BiH je nedavno donijelo zaključak o odobrenju ulaska za državljane Kine, Rusije, SAD i Turske. No, konačnu odluku moralo je dati Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH. Granica je otvorena za sve strane turiste.

Ranije su saglasnost dali entiteti, vlade RS i Federacije.

Ova odluka je donesena u trenutku kada su turistička sezona, a i godišnji odmori već gotovo okončani pa se postavlja pitanje zašto Ministarstvo sigurnosti nije ranije reagiralo na apele turističkih radnika, ali i ministrice turizma o okoliša Edite Đapo  (SBB) i vansjkih poslova BiH Bisere Turković (SDA).

Također, kako smo i ranije pisali, Nezavisni blok je zatražio da se ova odluka modifircira i da se za osobe koje imaju strana državljanstva, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine, u našoj zemlji imaju porodice i imovinu, osigura ulazak bez obaveznog testiranja. Time bi, kako je naveo lider ove stranke Senad Šepić, Vijeće ministara BiH barem djelimično pokazalo da razumije stanje u kojem se nalazi bh. dijaspora i njihove porodice u BiH, ali i dodatno podržali privredu u našoj zemlji. Očekuje se da u narednom periodu Vijeće ministara BiH uvaži i ovu inicijativu i time olakša velikom broju ljudi koji bi sa porodicama došli u Bosnu i Hercegovinu.

Do sada su u BiH mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan PCR test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa.

[bar group="4078"]