Povezano

Vijeće EU odbacilo amandmane o konstitutivnosti


“Retorika i inicijative kojima je cilj poništenje reformi I povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i prijete da ugroze usklađenost BiH za pravnom tekovinom EU kao i njenu predjeljenost integraciji sa EU,” navodi se u jednom od zaključaka.
Dodaje se da je Vijeće svjesno održavanja izbora u Mostaru te usvajanjem strategija za reformu javne uprave na svim nivoima vlasti.
“BiH mora izmijeniti ustav”
Kada se govori o institucionalnim mehanizmima Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeće je zaključilo da BiH mora da načini izmjene ustava i izbornog zakona u cilju uklanjanja diskriminatornih odredbi koje se odnose na sve njene građana, a tu su prvenstveno istakli sprovođenje presude u slučaju Sejdić-Finci. Takođe su upozorili protiv daljih koraka koji bi spriječili sprovođenje ove kao i drugih presuda Suda za ljudska prava te pozvali na otvoren dijalog s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije u skladi sa europskim standardima.
“U tom kontekstu, Vijeće poziva Međuresornu radnu grupu da hitno nastavi svoj rad i iznese svoje prijedloge o reformama prije glasanja za poboljšanje izbornog okvira,” navodi se u zaključku.
Vijeće je istaklo svoje očekivanje da će BiH poduzeti potrebne korake ka sprovođenju reforme javne uprave na način da obezbjeti depolitiziranu državnu službu i koordiniran pristup kreiranju politike na nivou cijele zemlje, posebno ističući borbu protiv korupcije i njeno suzbijanje.
Preokrenite negativni trend
Istakli su nezadovoljstvo odsustvom napretka u pravu na slobodu izražavanja i bezbjednosti novinara u BiH, ali su takođe pohvalili pozitivne korake u poboljšanju uslova za migrante koji borave na prostoru države.
Po pitanju ekonomije, Vijeće je zaključilo da je BiH ostvarila ograničen napredak u uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije u smislu njene sposobnosti nošenja sa pritiscima koji dolaze sa kompetitivnog EU tržišta.
U tom smislu su savjetovali BiH da u potpunosti provede smjernice politike navedene u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga.
“Vijeće žali zbog oštrog pada usklađenosti Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i poziva zemlju da preokrene ovaj negativni trend. S druge strane, pozdravlja kontinuirano aktivno učešće BiH u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike,” navodi se u jednom od zaključaka.
Nedvosmislena podrška jedinstvenoj BiH
Vijeće je na kraju istaklo i svoju nedvosmislenu podršku za jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu BiH, iskazujući podršku produženju EUFOR-ove misije kao i “5+2” uslovima za zatvaranje Ureda Visokog Predstavnika.
Evropska služba za vanjske poslove nije uvrstila u tekst dio koji glasi “da se osigura ravnopravnost konstitutivniih naroda kroz izbornu reformu” (amandman Ministarstva vanjskih poslova RH) zbog odsustva političke volje u Vijeću ministara EU za vanjske poslove da takvo nešto podrže. prneosi “N1“.

- Marketing -

Najnovije

Popularno