VIDEO: Tornado u Tuzli!

Čitatelj portala Tuzlanski.ba upravo je poslao fotografiju sa jezera Modrac, gdje od jutros neradnu nedjelju provodi pecajući.

Kratko je u opisu fotografije šaljivo napisao: “Dok pecam, znači gledam tornado” ukazujući na neobičnu pojavu ispred sebe.

– Prizor je snimljen danas, oko 16:15 sati u momentu je izgledalo zaista strašno i jezivo, da budem iskren svi smo se pomalo uplašili jer do sada nikada nešto slično nismo vidjeli, za svega par trenutaka vrtlog se formirao i počeo da kruži, a njegova silina da se pojačava, izgledalo je kao neka jeziva scena iz filma, za Tuzlanski.ba rekao je čitatelj A.R.

Naime u pitanju je “Pijavica”, vrtložni vjetar, atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa.

Obično nastaje iznad vodene površine Mnogi smatraju da je vodena pijavica ustvari manji tornado nad vodom te da takvu pijavicu kad prijeđe s vodene površine nad kopno valja smatrati tornadom. Rotacija u vrtlogu pijavice češće je u ciklonalnom smjeru. Pijavice obično kratko traju, od pet do deset minuta, ali katkad mogu trajati i preko sat vremena.

Brzine kojima zrak kruži oko područja sniženog pritiska u središtu vrtloga iznose od nekoliko km/h pa do 80 km/h u izuzetnim slučajevima. Pijavica silno uzburkava vodu te može potopiti čamce. Prijeđe li na kopno, duž uske putanje kojom prolazi, može nanijeti veliku štetu drveću, građevinama, vozilima i drugim predmetima.

(tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.