Video s lica mjesta: Vareš pun zlata, nevjerovatno otkriće u BiH

Poput bombe jučer je odjeknula vijest da zaboravljeni maleni bh. gradić krije tone zlata, i da Austalci ulažu milione u nova istraživanja.

Naime, kompanija “Adriatic Metals”, koja već duže vrijeme istražuje i eksploatira minerale i rude u okolici Vareša, uložit će milione eura u nastavak istraživanja bogate rude i plemenitih metala!

Kako piše “Avaz“, posljednji rezultati iskopanih uzoraka na lokalitetu Rupice nedaleko od ovog gradića pokazali su da jedna tona materijala sadrži čak 4,6 grama zlata.

Iako je zlato, kao i srebro, nusproizvod bušotina, a primarni cilj barit, cink i olovo, novo ulaganje i širenje polja za koncesiju ohrabrilo je domaćine u Varešu, kao i čelnike ove kompanije.

Načelnik općine, kaže da nema ništa novo u informaciji da je Vareš bogat brojnim rudama pa i plemenitim metalima.

“U Evropi ne postoji država koja može rudariti sama. Mi smo sada samo od proširenja koncesija, dakle tih polja, obogatili budžet Općine Vareš za pola miliona maraka. Investitori su spremni i da, kad počnu rudariti, učestvuju u rekonstrukciji željezničke pruge”, kazao je Zdravko Maroševi za “Dnevni avaz” i dodao da su istraživanja kompanije “Adriatic Metals” ozbiljna i konkretna.

Možda vam se svidi

Leave A Reply