16.3 C
Kakanj
Nedjelja, 20 Juna, 2021

VIDEO / Roditelji jedinstveni: Održana javna rasprava o Nacrtu Pravilnika o kriterijima za finansiranje predškolskog odgoja i obrazovanja u JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“

Sama najava javne rasprave koja je održana danas u Javnoj ustanovi predškolski odgoj i obrazovanje “Mladost” Kakanj izazvala je mnogo pažnje.

Dio sale namijenjen za publiku je bio prepun toliko da je nekolicina morala raspravu pratiti u hodnicima do glavnog ulaza, ovo je bio najbrojniji sastanak roditelja ove ustanove što je potvrdila i uprava.

PROČITAJTE VIŠE: Javna rasprava o Nacrtu Pravilnika o kriterijima za finansiranje predškolskog odgoja i obrazovanja u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost

Početak javne rasprave počeo je predstavljanjem prisutnih iz uprave vrtića te predstavnika osnivača ustanove a zatim  upoznavanjem prisutnih sa  Nacrtom Pravilnika o kriterijima za finansiranje  predškolskog odgoja i obrazovanja u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“.

Stav roditelja većinski je da nisu protiv povećanja cijene  ali sve dok povećanje nije iznad 160 km dok je u Nacrtu pravilnika predloženo 250 km,  što su kao argument naveli cijene u drugim vrtićima naše općine, drugih općina pa čak i država regiona.

Iznešeno je nekoliko kontruktivnih prijedloga od strane roditelja ali i ukazivanje na kršenje određenih pravila.

Mi smo zaključili da je neka normalna cijena 160 km od dosadašnjih 125 km. Na taj način mi roditelji bolje imovinske situacije ćemo podržati socijalne kategorije. Smatramo da ostatak treba da subvencionira Općina Kakanj kao osnivač ove ustanove”, rekao je Adel Amidžić za Kakanj-X.com.

 

Ukupna cijena vrtića ostaje ista, promjene su samo u načinu finansiranja

Upravni odbor Ustanove odredio je ekonomsku cijenu vrtića u iznosu od  250 km. Do sada je osnivač (op.a. Općina Kakanj) za svako dijete linearno učestvovao u finansiranju od  60%, 50% i  40%, međutim osnivač sada traži potpunu diferencijaciju cijena  koja bi se odredila na osnovu socijalnog statusa porodice.

Na taj način će biti određeno koliki će biti udio Općine u plaćanju boravka djece u vrtiću, za djecu čiji roditelji imaju manja primanja u porodici Općina bi izdvajala više sredstava a za one koji imaju viša lična primanja izdvajala bi manje sredstava.

Helmina Murtić, direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“ Kakanj

“Dosadašnji način finansiranja je značio da sva djeca plaćaju linearno istu cijenu. Za 125 km bila je cijena vrtića a 150 km su plaćala  djeca jasličkog uzrasta.  Pravilnik trenutnog Nacrta podrazumijeva  da idemo na diferencirane stope plaćanje gdje bi osnivač za svako dijete u zavisnosti od primanja njegovih roditelja po članu porodice, uzeto više socijalnih faktora, plaćala drugačiju cijenu odnosno subvencija Općine Kakanj bila bi drugačija za svako dijete odnosno kategoriju koju spada“, izjavila je za Kakanj-X.com Helmina Murtić, direktorica Ustanove.

Petak, 15. 12. 2017.  je zadnji rok za Javnu raspravu. Iz ove Ustanove se nadaju da će dobiti još konkretnih i kvalitetnih prijedloga  do kraja rasprave, nakon čega će o svim prijedlozima odlučivati Upravni odbor Ustanove a zatim navedena odluka ide na na usvajanje Općinskom vijeću.

(Kakanj-X)

 

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO