VIDEO / Mirza Demir: Imao sam ponudu da idem u Katar, ja sam se odlučio na promociju knjige

Popularno

Povezano

Protekle sedmice u prostorijama Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, promovisana je druga po redu knjiga Kakanjca Mirze Demira pod nazivom „Kondiciona priprema nogometnih sudija“, upravo to je povod našeg razgovora.

Ovo je Mirzina druga knjiga po redu, nakon pet godina pauze, a kako ističe takvo je štivo da će moći pomoći svakom sudiji ili onom koji je na putu da to postane, ako želi da ima kvalitetan i sadržajan program treninga.

- Marketing -

Kakanj-X: Povod našeg današnjeg razgovora jeste promocija vaše nove knjige „Kondiciona priprema nogometnih sudija“. Kakvi su prvi utisci nakon izdavanja?

Mirza Demir: Prvi utisci su zaista prelijepi jer nisam očekivao da ću nakon pet godina od izdavanja prve knjige  izdati drugu knjigu  pod nazivom “Kondiciona priprema nogometnih sudija” gdje je promocija odrzana u velikoj sali NSZDK u Zenici. Sutradan je održana promocija pred 170 ljudi iz svijeta bh. nogometa gdje su bili prisutni sudije, kontrolori, instruktori, Komitet za sudije i sudijska pitanja BiH, Komisija za sudije i sudijska pitanja federalnog saveza gdje sam naišao na veliko oduševljenje  posebno drugi dan promocije gdje je dosta mojih kolega htjelo da uzme moju knjigu što me oduševilo i dalo mi podstrek za dalja istraživanja u kondicionom treningu.

Kakanj-X: Šta Vas je potaklo da napišete knjigu, koliko dugo je trajala priprema, da li je bilo velikih odricanja ?

Mirza Demir:  Ideja da napišem knjigu je došla nakon istraživanja u BiH i regionu, nisam nigdje naišao na knjigu sličnog karaktera, slične tematike u ovom slučaju kondiciona priprema tj. kondicioni trening nogometnih sudija, s obzirom da nogometne sudije i trening njihov konstantno napreduje kao i sama tehnologija nogometne igre. Dakle, svjesni smo da nogometaši  i trening kondicioni u nogometu nevjerovatno napreduje, tehnologija se razvija  samim tim i kondicioni trening nogometnih sudija konstantno napreduje jer mi imamo 4-5 puta godišnje provjere fizičkih normi koje nisu nimalo jednostavne. Odricanja je bilo, tri godine je trajao ovaj projekat, tri godine odricanja, podrške porodice, prijatelja, sudija, mojih sportista sa kojima uporedo radim sve ove godine,  posebno je veliku energiju iscrpilo je snimanje dvd-a gdje je bilo dosta, dosta odricanja.

Kakanj-X: Da se vratimo na 2012. godinu  kada ste izdali prvu knjigu „Kondicioni trening“, da li ste mogli zamisliti da ćete za nekih pet godina ponovo napisati i plasirati novu knjigu ? Kakvi su tada vaši utisci bili ?

Mirza Demir: 2012. dobro se sjećam, mjesec oktobar, promocija knjge “Kondicioni trening”, moja prva knjiga u saradnji sa Media Ka-Net, gdje je održana u Gradskoj dvorani pred više od 300 posjetilaca. To je bio zaista nevjerovatan i neopisiv osjećaj. Naravno,  nisam ni sanjao da ću nakon pet godina izdati svoju drugu knjigu na istu temu kondicionog treninga. Moram da kažem da sam u tom periodu imao ponudu da idem u Katar tamo da radim. Međutim, ja sam odlučio da odradim promociju knjige, naravno ostavilesu me i neke druge stvari, posao u srednjoj školi, poslovi u rukometnom klubu, isto tada sam došao  u Prvu ligu FBiH kao nogometni sudija, tako da sve te stvari su me ostavile ovdje u Kaknju gdje sam i sada.  

Kakanj-X: Od ove sezone ste sudija Premijer lige BiH, da li su vam neke kolege već tražile savjete oko kondicione pripreme, budući da su testovi fizičke spreme izuzetno zahtjevni ?

Mirza Demir: Tako je, od ove sezone takmičarske  2017/18 na listi sam sudija Premijer lige BiH, što je zaista velika čast i što mi je bio cilj kada sam počeo sa sudijskim pozivom. Naravno, ja sam ispred nogometnog saveza i regionalni fitness instruktor tačnije za naš kanton Zeničko-dobojski gdje po mom planu i programu sudije rade kondicione treninge kako bi što uspješnije odradili testiranja koja se predstavljaju pred njih tokom cijele takmičarske sezone.

Kakanj-X: Svi oni koji bi željeli da kupe vašu knjigu gdje se mogu obratiti ?

Mirza Demir: Knjiga se može naručiti preko moje web stranice bhtrening.net, isto tako preko facebook stranice BHTrening a može se naručiti i lično kod mene.

 

 (K. Alibašić / Kakanj-X)

 

- Marketing -

Najnovije