VIDEO: Konačno počela realizacija programa zapošljavanja

Programi zapošljavanja  osoba do 35 godina starosti i samozapošljavanja za koje je Vlada Federacije ove godine osigurala oko 50 miliona maraka, nakon provedenih javnih poziva, konačno se realiziraju. Prvi ugovori potpisani su u Zenici a potpisnici su, uz nadležno Federalno Ministarstvo, Federalni zavod za zapošljavanje i Službu za zapošljavanje ZDK, poslodavci i neuposlene osobe iz 12 opićna ovog Kantona. Za ove programe ZD kantonu je iz federalnog budžeta osigurano  9.385.000 maraka.

“Nakon završenog fakulteta odlučio sam pokrenuti svoj vlastiti biznis iskoristio sam poticaj Vlade Federacije BiH koja mi je jako dobro došla u tom trenutku kao jedan veliki podsticaj i preopručio bih svim mladiom ljudima da se okrenu prema privatnim biznisima jer smatram da je to budućnost”, rekao je Haris Dedeć, korisnik programa upošljavanja

Marinko Kelavić, direktor Službe za zapošljavanje ZDK kaže: “67.000 imamo neuposlenih osoba na evidenciji našim, a kroz ovaj program ukupno će biti uposleno negdje 1350 osoba koje su neuposlene koje su na evidenciji. Danas ovdje imamo 90 potpisnika, od tih 90 potpisnika najveći broj je onih potpisnika, aplikanata koji su u programu samoupošljavanja, znači onih koji otvaraju vlastite biznise  imamo 71, imamo 19 poslodavaca ovo je samo dio od onoga što se očekuje i što će biti urađeno u narednom periodu.”

(federalna.ba)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar