VIDEO: Bajram bez baklave, uz neizvjesnost i strah od zime

Stotinjak osoba koje su u klizištima i poplavama ostale bez svojih domova bajramske blagdane dočekali su u privremenom kolektivnom smještaju.

Federalna televizija posjetila je jedan od njih – kolektivni centar na Dubravama, gdje je smješteno tridesetak ugroženih građana, čija je jedina želja da dobiju svoj dom.

Dok se bajramska kahva pripremala, u privremenom domu tuga, i sjećanje na prošli bajram koji su slavili u svojoj kući. “Baklave nisam pojeo. Nismo je imali gdje napraviti”, kaže Hajrudin Ikanović iz Horozovine kod Kalesije. I Sadeta je morala napustiti svoj dom u Horozovinama i privremeno utočište naći u kolektivnom centru.

“Imala sam radost kod svoje kuće, iskupljala su mi se unučad, čitava familija, komšije. Ovaj Bajram sam dočekala žalosno. Sve mi je zatrpano. Četiri sina mi ne rade. Muž ima 18 KM penzije. Molila bih narod da mi pomogne, ako ne može vlast, oni za sebe čuvaju”, ogorčena je Sadeta.

U kolektivnom centru na Dubravama, poručuju, ne mogu prezimiti. Traže da ih smjeste u uslovne prostore. Vlast im nudi smještaj u mjestu Kadrići, gdje, kako kažu, nemaju nikakvih uslova za život. “Tamo nema ni struje ni vode, nema ni ambulante, ni dobrog puta. Nema prodavnice, škole, nigdje ništa. I tu nas Crveni križ zove. Prijete da će silom prilika otjerati. Mogu me samo mrtva otjerati”, poručuje Hajrudin.

Njima je, stoga, ostalo samo čekanje. I nada da će vlast, kada već do zime ne može sagraditi kuće, barem im dodijeliti humaniji privremi smještaj, koji će, barem djelimično, olakašati njihove patnje.

federalna.ba/videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2)

Možda vam se svidi

Comments are closed.