VELIKI PROTESTI/ Tri godine od 5.oktobra: Slučaj “Dragičević” još uvijek nije riješen

Popularno

Povezano


Podsjetimo, David Dragičević je nestao u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke, šest dana kasnije.
Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine.
Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela, već da se radi o ubistvu.
Okružno tužilaštvo, nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.
Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana.
Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH. Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine.
Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem.
Posljednja šetnja održana je 30. decembra 2018. godine, a okončana je policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica.
Tijelo Davida Dragičevića 14. marta 2019. prebačeno je iz Banjaluke u Austriju. Tijelo je ekshumirano 12. marta 2019. godine na zahtjev njegovih roditelja, Davora Dragičevića i Suzane Radanović kako bi bilo pokopano u Wiener Neustadu, gradu gdje živi Davidova majka.
Umjesto da se rješava slučaj ubistva, dešavaju se progoni i suđenja protiv grupe Pravda za Davida na čelu sa Davorom Dragičevićem, ali i protiv Davidove majke Suzane Radanović.
Na Osnovnom sudu u Banjaluci pokrenuti su brojni postupci protiv članova grupe Pravda za Davida, a zbog okupljanja ispred Hrama Hrista Spasitelja. Dosad su svi postupci završili oslobađajućim presudama.
Slučaj se trenutno nalazi “u rukama” Tužilaštva BiH
Slučaj još uvijek nije riješen.

- Marketing -

Najnovije