Velika Britanija: Pronađeno meso zaraženo afričkom svinjskom kugom

Virus je uočen u pošiljci koja je u jun ove godine zaplijenjena u zračnoj luci. U njoj se nalazilo više od 300 kilograma ilegalnog mesa i mliječnih proizvoda. Institut Agro-Food and Biosciences testirao je zaplijenjenu robu i registrirao tragove virusa, koji je vrlo zarazan i može preživjeti nekoliko mjeseci u prerađenom mesu.

Britansko Ministarstvu poljoprivrede saopštilo je kako otkriće “tragova DNK” virusa ne predstavlja značajnu prijetnju zdravlju životinja Sjeverne Irske, niti mijenja status države, odnosno Britanija će se i dalje deklarirati kao zemlja u kojoj nema svinja oboljelih od te bolesti.

Ne slažu se svi s ministarstvom

Zoe Davies, iz Nacionalne udruge za svinjogojstvo, smatra kako je otkriće virusa u ilegalnoj pošiljci mesa pravi pokazatelj toga koliko su britanske svinje izložene infekciji virusom afričke svinjske kuge.

“Uvijek smo tvrdili da najveća prijetnja britanskom krdu svinja dolazi upravo od zaraženog uvezenog mesa koje se kasnije nađe među britanskom populacijom svinja”, rekla je Davies.

“Vjerojatno je takvo meso već među nama, u nečijem hladnjaku. Postoji veliki rizik i mi iz mesne industrije smo zbog toga vrlo zabrinuti“, dodala je.

6,000 žarišta

Diljem svijeta trenutno ima 6.000 žarišta, odnosno područja na kojima se pojavio virus afričke svinjske kuge. Ta zarazna bolest najčešće se prenosi izravnim kontaktom sa zaraženim životinjama, ali se može širiti i putem kukaca kao što su krpelji.

Virus može preživjeti nekoliko godina u zamrznutom mesu, tako da su zamrznuti mesni proizvodi poseban rizik za prijenos te bolesti.

U Hrvatskoj usmrćeno više od 13.000 divljih svinja

U decembar 2018. Ministarstvo poljoprivrede naredilo je odstrel divljih svinja u cijeloj Hrvatskoj kako bi se smanjilo brojno stanje te zaustavio ulazak i širenje virusa afričke svinjske kuge (ASK), javlja “Glas Slavonije“.

Iako je virus afričke svinjske kuge došao sve do Mađarske, Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da do sada među jedinkama nije utvrđena njegova prisutnost. Međutim, kako bi se spriječila moguća epidemija, odstrijeljeno je 13.086 divljih svinja. Što se lova tiče, broj odstrijeljenih grla je više nego dvostruko veći.

Afrička svinjska kuga – simptomi

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna zarazna bolest koja pogađa isključivo svinje pa nije opasna za ljude i druge životinje. Manifestira se u obliku hemoragijske groznice, a ima takvu razinu smrtnosti da može uništiti čitavu populaciju.

Domaće svinje se uglavnom zaraze putem divljih svinja, a sam virus je izrazito otporan na vanjske čimbenike. Ako se domaća svinja zarazi ASK-om, odmah se usmrćuje, a postupak ide na teret državnog proračuna.

ASK se još od 2014. godine širi Europskim unijom, a prvi slučajevi zabilježeni su u Baltičkim zemljama. Od početka epidemije na prostorima EU-a usmrćene su stotine tisuća svinja. U većini zaraženih država ASK je zabilježen i kod domaćih, i kod divljih svinja.

Kako virus trenutno nije prisutan u Hrvatskoj, meso ubijenih svinja smije se koristiti u prehrani, piše “The Guardian“.

Možda vam se svidi

avatar