Velika Britanija / Nove restriktivne mjere: Krenuli napadi – vojska na ulicama

0

Nove restriktivne mjere koje je najavio premijer Velike Britanije Boris Džonson protiv koronavirusa naišle su na žestoke reakcije javnosti i poslovnih krugova.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Opozicioni laburisti traže pojašnjenje prijedloga o upotrebi vojske za podršku policiji u okviru novih restriktivnih mjera radi suzbijanja koronavirusa, piše “Tanjug”.

Džonson je sinoć, predstavljajući nove mere koje bi u toj zemlji mogle da ostanu na snazi šest mjeseci, upozorio da je Britanija stigla na opasnu prekretnicu u borbi protiv koronavirusa.

On je najavio i moguće angažovanje vojske u podršci sprovođenju i kontrolisanju mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Pozvao je građane da, ako su u mogućnosti, rade od kuća, a već od četvrtka barovi i restorani moraće da se zatvaraju u 22 sata i da goste služe samo za stolovima.

Kritičari su odmah podsjetili da je vlada ne tako davno pozvala sve da se vrate na posao i pokrene ekonomija.

Lider laburista Kir Starmer iskoristio je svoj prvi govor na stranačkoj konferenciji da kritikuje Džonsona zbog njegove navodne nekompetentnosti u borbi protiv pandemije.

U međuvremenu Džonsonov portparol je objasnio da bi angažovanje vojske značilo da vojska ispunjava izvjesne zadatke kao što su zaštita nekih objekata kako bi policija mogla da se posveti sprovođenju mjera protiv Kovida 19, prenosi Skaj njuz.

“Ne dobija vojska dodatna ovlašćenja niti mijenja policiju i neće izricati kazne”, rekao je on.

Starmerov kolega Tomas Sajmonds pozvao je u pismu ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel da objasni koje zadatke vojska može da obavlja, da li će imati kontakt sa građanima i koliko će angažovanje vojnika koštati.