Večeras ne zaboravite pomjeriti kazaljke na satu

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, 29. oktobra, pomjeranjem kazaljki na satovima za jedan sat unazad.U nedjelju u 3.00 sata, satove treba pomjeriti jedan sat unazad tako da se vrijeme u 3.00 sata računa kao 2.00.Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno računanje vremena.

Pomjeranje vremena se obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energija, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati “premiješta” na večernje.

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi, odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.Pomjeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.Pojedini astronomi su protiv vještačkog “produženja” dana, jer smatraju da prirodu ne treba “mučiti”, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

Možda vam se svidi

Leave A Reply