Već zabilježeni slučajevi zaraze učenika i nastavnika

0

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prijetnja po zdravlje, ekonomski gubici, promjene u načinu života, nova pravila u školama, sve to stiglo nam je sa virusom Covid-19.

 

Anketa:

 

“Nosimo masku u školi na hodniku, u učionici ne nosimo, osim kad pričamo. Kad pričamo moramo staviti. U razredu nas je 16, to je pola odjeljenja i časovi traju po 20 minuta”.

 

“(Kada je u pitanju gradivo, koliko se može preći za 20 minuta?) Malo, prije je čas trajao 45, ovo je upola manje. (Kako se nadoknadi?) Online nastavom poslije škole i pročitamo u knjigama šta nam zadaju”.

 

“Napornije je, čas traje 20 minuta i ne možemo ništa shvatiti za to vrijeme”.

 

Već u prvoj sedmici ove školske godine zabilježeni su slučajevi učenika i nastavnika pozitivnih na virus korona. Međutim, to nije razlog za obustavljanje nastave i zatvranje škola, poručuju nadležni.

“Same te situacije se jako brzo rješavaju u smislu identifikacije učenika, njihovo testitranje, izolacija određenog broja učenika i nastavnika koji su bili u kontaktu”, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

 

Brojni penzioneri suočeni su sa strahom od predstojećeg perioda jer se očekuje sezona virusa gripe i spajanje sa postojećim korona virusom.

 

Anketa:

 

“Čovjek ima uvijek dozu straha, mi smo u godinama nama je i obična gripa dovolja”.

 

“Sigurno da postoji određena doza straha, vodimo računa o distanci, nosimo maske gdje ima više ljudi”.

 

Entitetski i kantonalne nadlžne institucije su u procesu nabavki vakcina protiv gripe. Epidemiolozi apeluju na rizične kategorije, među kojima su: penzioneri, hronični bolesnici, zaposleni u javnom prevozu, zdravstvu,…, da se vakcinišu i upozoravaju da je to najbolja prevencija.

 

Na predstojeće dane upozoravaju i iz Svjetske zdravstene organizacije.

 

“U Bosni i Hercegovini raste broj zaraženih, ali u posljednje vrijeme vidim da se stabilizovala situacija, međutim nemojmo zaboraviti da nam stiže influenca, virus gripe”, podsjećaju iz Kancelarije SZO-a za BiH.

 

Delegacija SZO-a koja je danas posjetila UKC RS ocjenila je da su na vrijeme preduzete adekvatne mjere i da je izbjegnut kolaps u zdravstvu. U ovoj zdravstvenoj ustanovi od početka pandemije do danas liječeno je 155 teško oboljelih pacijenata, a od tog broja uspješno su odvojena od respiratora 73 pacijenta. Stopa preživljavanja je blizu 50 odsto.

[bar group="4078"]