16.7 C
Kakanj
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Važna obavijest iz Ambasade Njemačke za građane BiH

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img“Važna obavijest! Od sada svi koji putuju u Njemačku avionom moraju na polaznom aerodromu predočiti negativan Covid-19 test ne stariji od 48 sati.

Priznaju se negativni PCR i antigenski testovi.”, stoji u statusu objavljenom na zvaničnom FB profilu Njemačke ambasade u Sarajevu. Na linku koji je ponuđen za dodatne informacije, stoji i sljedeće uputstvo kada je putovanje avionom u Njemačku u pitanju:

Od 30. marta 2021., sve osobe koje putuju avionom u Njemačku moraju pokazati negativni rezultat testa COVID-19 prije nego što krenu na putovanje. To se odnosi bez obzira na zemlju iz koje je pojedinac putovao. Osobe mlađe od šest godina i posade aviona izuzete su iz ove odluke. Negativni rezultat testa mora se predočiti avio kompaniji prije polaska.

Ispitivanja se moraju obaviti u mjerodavnim ispitnim centrima u inostranstvu (u našem slučaju u BiH) najviše 48 sati prije ulaska u Njemačku (vrijeme brisa). U zemljama u kojima takav test nije moguć, avio kompanije mogu izvršiti testove ili angažovati treću stranu za njihovo provođenje.

Prihvaćeni su tehnološki procesi pojačanja nukleinske kiseline (PCR, LAMP, TMA) i testovi antigena. Brzi testovi na antigen prihvaćaju se ako zadovoljavaju minimalne kriterije preporučene od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Testovi na antitijela nisu prihvatljivi.

Rezultati ispitivanja moraju se čuvati najmanje deset dana nakon unosa i na zahtjev ih dostaviti nadležnim tijelima.

Više informacija o zahtjevu za ispitivanje zračnog putovanja možete pronaći na web sajtu Instituta Robert Koch.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO