Uzroci i simptomi užasnog stanja zbog kog su se doktori mjesec i po borili za život Maje Žeželj

0

Maja Žeželj, voditeljica, ispričala je u emisiji K1, “Preživjeli”, kako su joj se ljekari borili za život mjesec i po dana.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Godine 2010. započela je njena druga životna drama, kada je zbog novog zdravstvenog problema završila u komi. Ona je ispričala da je tokom duboke kome zamalo prešla na “drugi svijet”, piše “Blic“.

Godine 2010. započela je njena druga životna drama, kada je zbog novog zdravstvenog problema završila u komi. Ona je ispričala da je tokom duboke kome zamalo prešla na “drugi svijet”, piše “Blic“.

Na kraju je došao doktor koji nije ni radio taj dan samo da bi me pregledao i dijagnoza je bila ireverzibilna sepsa.

U Srbiji se zbog sepse umire isto koliko i zbog infarkta. Kad se invazija mikroorganizama ne prepozna odmah, žrtva će podleći u prvih 48 sati. A fatalna invazija može da krene od naših medicinara.

Može li sepsa da se spriječi?

DA
Trovanje krvi može da se razvije iz bezazlene posjekotine i opekotine, neliječene upale pluća, mokraćnog kanala i upaljenih desni, bubuljice cijeđene prljavim rukama, herpesa… Neki od simptoma sepse podsjećaju na tegobe koje prate grip, pa bi trebalo što prije da se obratite ljekaru. Možda će vas neko nazvati hipohondrom, ali ćete sebe sigurno poštedjeti ozbiljnih zdravstvenih problema. Kada je riječ o bolničkim infekcijama, vrhunska higijena predstavlja najbolju prevenciju.

NE
Sepsa se najčešće javlja kod starih i hroničnih bolesnika jer je njihov imunološki sistem narušen što godinama što osnovnom bolešću. Kod jedan do dva posto svih pacijenata u bolnicama i kod 25 posto bolesnika na intenzivnoj nezi dolazi do sepse. Velika smrtnost nije posljedica nesposobnosti ljekara, već težine bolesti. Infekcija je u većini slučajeva toliko jaka da ni vrhunski stručnjaci ni čitava farmaceutska industrija ne mogu da je pobjede.

Ubica
Sepsa nije nikakva rijetkost, a što je najgore, teško se zaustavlja. Ukoliko se ne prepozna u prvim satima, spasa nema. Ona ne bira. Svojevremeno je ubila Gustava Malera dok je bolovao od zapaljenja krajnika, koji nas je zato ostavio bez kraja 10. simfonije, zatim Endija Vorhola tokom zapaljenja pluća, pontifeksa Jovana Pavla Drugog uslijed mokraćne infekcije i mnoge druge.

Dešava se da kombinacijom sretnih okolnosti i najmodernije, inače, vrlo skupe terapije, koja nije uvijek na raspolaganju, neko izvuče živu glavu. Mnogi bolesnici mogu biti spaseni samo ukoliko se terapija primjeni u prva dva sata od nastanka sepse.

SEPSU RIJETKO KO PREŽIVI

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )