25.7 C
Kakanj
Utorak, 3 Avgusta, 2021

Uznemirujuća reklama za vakcine potresa Australiju, žena se bori za život na respiratoru

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Reklama za vakcine protiv koronavirusa, čije je emitiranje platila vlada Australije, izazvala je burne reakcije u tamošnjoj javnosti, javlja BBC.

Vladina reklama prikazuje mlađu ženu na respiratoru koja pokušava disati te je očito u panici. Reklama zatim prikazuje sljedeći tekst: “Covid-19 može pogoditi svakoga… rezervirajte svoj termin za vakcinisanje.”

Licemjerno i pogrešno

Kritičari kažu da je ova vladina reklama usmjerena na mlade ljude, što smatraju licemjernim i pogrešnim s obzirom na to da će se osobe mlađe od 40 godina u Australiji vakcinisati tek krajem godine.

Zdravstvene službe u Australiji, naime, preporučuju da mlađe osobe pričekaju na vakcinisanje “Pfizerovim” vakcinama, umjesto “AstraZenece”, koje na zalihama ima dovoljno. No, “Pfizerovih” vakcina u Australiji nema dosta, pa će mlađi morati pričekati na te vakcine.

Ova reklama zasad se prikazuje samo u Sidneju, gradu koji je zbog širenja delta soja nedavno ušao u treću sedmicu lockdowna. Australske vlasti danas su prijavile 112 novih slučajeva zaraze, čime su prešli brojku od 700 slučajeva od pojave delta soja sredinom juna.

Kampanja pokrenuta jučer

Sporna reklama emitirana je u sklopu velike vladine kampanje pod nazivom “Arm Yourself”, koja je pokrenuta jučer.

  • Potpuno je uvredljivo emitirati ovakvu reklamu u trenutku kad Australci u toj dobnoj skupini još uvijek čekaju na svoje vakcine – napisao je australski TV novinar High Rimington.
  • Zašto se obraćamo mladima? Ne bismo li se trebali obraćati starijima od 55, koji se dvoume oko vakcinacije? – napisao je jedan australski korisnik Twittera o spornoj reklami.

Uklanjanje ove reklame iz etera zatražio je niz Australaca, među kojima su i zdravstveni djelatnici.

Vlada brani reklamu

No, vlada je stala u obranu reklame.

  • Reklama je namjerno uznemirujuća kako bi poslala snažnu poruku o potrebi da se ostane kod kuće, da se testira i da se prijavi za vakcinisanje – rekao je Paul Kelly, vodeći australski zdravstveni dužnosnik.

Jučer su australske zdravstvene vlasti zabilježile prvi smrtni slučaj od pojave delta soja – prvi takav slučaj ove godine u toj zemlji.

Dosad je u Australiji vakcinisano manje od 10 posto populacije.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO