15.7 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Uzbuna u Dodikovim redovima: “Svi mi znamo šta žele Bošnjaci, BiH bez entiteta, BiH u kojoj nema Republike Srpske, nema konstitutivnih naroda, a dolazak Schmidta…”Kovačević je konstatovao da sve dok bošnjački politički predstavnici očekuju od nekoga sa strane da u njihovo ime uređuje stanje u BiH, teško da će BiH na bilo koji način moći da ostvari napredak.

“Kancelarija visokog predstavnika u BiH mora da se zatvori, visoki predstavnik mora da ode, domaći politički predstavnici konstitutivnih naroda moraju da postignu dogovor kako će BiH u budućnosti da izgleda i da li će u budućnosti uopšte da postoji”, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da sve dok je visoki predstavnik u BiH i dok je međunarodna zajednica aktivna na način na koji to trenutno jeste, BiH neće moći da napreduje.

– Ono što zabrinjava jeste činjenica da postoji dio međunarodne zajednice koji smatra da je to način na koji treba da se odvija politički život u BiH. To je za nas neprihvatljivo i mi smo u potpunosti pri stavu da domaći izabrani politički predstavnici moraju da preuzmu odgovornost za vođenje ove zemlje i za živote građana koji su ih birali – istaknuo je Kovačević.

On je naveo da će samo u takvim okolnostima BiH moći da se nazove zemljom, a ona je trenutno protektorat u kojem nema suverenitet koji bi trebalo da ima.

Kovačević je kazao da bošnjački politički predstavnici konstantno već 25 godina ne namjeravaju da se dogovaraju sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda u BiH, već konstantno prizivaju međunarodnu zajednicu da u njihovo ime uredi BiH na način na koji bi oni željeli.

– Svi mi znamo koji je to način – BiH bez entiteta, BiH u kojoj nema Republike Srpske, nema konstitutivnih naroda, već bi imali tzv. građansku BiH, u prevodu unitarnu – rekao je Kovačević za BHT.

On je konstatovao da sve dok bošnjački politički predstavnici očekuju od nekoga sa strane da u njihovo ime uređuje stanje u BiH, teško da će BiH na bilo koji način moći da ostvari napredak.

Prema njegovim riječima, to nije način na koji mogu da se uređuju odnosi u BiH i bit će problem sve dok je uloga međunarodne zajednice ovakva kakva jeste.

– Nas u Republici Srpskoj konstantno optužuju da zastupamo politiku podjela, što je apsolutno neistina. Činjenica je da Republika Srpska sve vrijeme želi samo jedno, a to je zaštita Dejtonskog sporazuma, zaštita ustavne pozicije Republike Srpske koju je dobila u Daytonu i zaštita ustavne strukture BiH – kazao je Kovačević.

On je rekao da je nevjerovatno da nekoga ko štiti Ustav, neko optužuje da djeluje protuustavno.

– Republika Srpska ima potpuno pozitivan i prijateljski stav prema svim međunarodnim partnerima, mi želimo da sarađujemo i da gradimo dobre i prijateljske odnose sa svima, želimo da BiH napreduje na putu ka EU i da se posvetimo tom putu i tom zadatku, ali jednostavno, nije moguće na ovaj način sa visokim predstavnikom ili bilo kakvim međunarodnim tutorom koji neće dozvoliti i neće dati mogućnost domaćim političkim predstavnicima da preuzmu odgvornost za živote građana koji ih biraju. To je nešto što moramo da promijenimo, moramo da završimo tu epizodu međunarodnog tutorstva u BiH i da se konačno prestanemo baviti ovakvim pitanjima – rekao je Kovačević.

On smatra da je nakon 25 godina vrijeme da se na to pitanje konačno stavi tačka i da se posveti pažnja životu građana, da se obezbijede nova radna mjesta, da se završi bitka s koronavirusom, da se obezbijede vakcine i da se radi sve ono što je potrebno da bi ljudi i u Republici Srpskoj i u FBiH živjeli bolje.

– Mi u Republici Srpskoj radimo na tim stvarima i kompletan fokus je na tome da građani Srpske žive bolje, da konstantno idemo naprijed. U ovom trenutku mi imamo rekordan broj zaposlenih u Republici Srpskoj i najniži broj nezaposlenih u istoriji Srpske. Nedavno smo imali jedan novi proces povećanja plata, redovno povećavamo penzije, uspjeli smo da nabavimo oko 300.000 vakcina. To je značajna stvar s obzirom na to da imamo ograničen suverenitet u zemlji u kojoj živimo i ne možemo se takmičati sa zemljama u regionu – naveo je Kovačević.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Valentina Inzka u kojoj je Christianu Schmidtu poručio da pri dolasku u BiH ponese bonska ovlaštenja, Kovačević je rekao da se Republika Srpska njemu zahvaljuje na ostavci koju je podnio i poručuje mu da zajedno sa sobom iz BiH ponese bonska ovlaštenja i da tako nešto više nikada niko ne vidi.

– To nije način na koji može da se u demokratskom svijetu u 21. vijeku uređuje bilo šta, a ne neka zemlja koja bi željela da bude suverena. Budućnost BiH može da postoji jedino ako se politički predstavnici svih konstitutivnih naroda i svih građana u Srpskoj i FBiH dogovore na koji način ona može da postoji. Sve drugo je potpuno neodrživo i potpuno nemoguće – ocijenio je Kovačević.

On je rekao da je kominike, koji je jučer usvojio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH, a s kojim se nije saglasio ruski ambasador Igor Kalabuhov, krajnje licemjeran i da on nije kominike PIC-a, već određenog broj zemalja s obzirom na stav Rusije.

– U tom kominikeu pozivaju domaće političke predstavnike da se bave sa 14 prioriteta Evropske komisije za kandidatski status BiH u EU, a istovremeno nam pokušavaju nametnuti visokog predstavnika, a jedan od tih prioriteta jeste da visoki predstavnik mora da ode iz BiH. Krajnje licemjerno – konstatovao je Kovačević.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO