Uzbuna u Dodikovim i Čovićevim redovima: Komšić preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH, oštre reakcije iz SNSD-a i HDZ-a BiH

Popularno

PovezanoDužnost predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine u narednih osam mjeseci danas, po načelu rotacije, preuzima Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać kaže da od Komšića očekuje da će, na tragu ponašanja Bisere Turković, pokušati da iskoristi poziciju predsjedavajućeg da se nametne, prije svega, na određenim međunarodnim forumima.

- Marketing -

– Uvjerena sam da će se ponašati po toj političkoj matrici, svojstvenoj političkom Sarajevu, kao i da će se u tom svom nastojanju da se prikaže bitnim nekoliko puta obrukati kršeći pravila sopstvene zemlje. Dakle, to je neko moje dominantno očekivanje od Komšićevog predsjedavanja, a očekujem i da će zloupotrebljavati funkciju tako što će glumiti predsjednika BiH koji ne postoji, da će se uživjeti u ulogu predstavljanja Bosanaca i Hercegovaca i da će diplomatskom neukošću pokušati da nadomjesti nedostatak legitimiteta i kredibiliteta – kazala je Novaković-Bursać za “Glas”.

Predsjednik Regionalnog odbora HDZ-a BiH sjeverozapadna Bosna Dragan Juričević kaže da od Komšića ne očekuje ništa u narednih osam mjeseci, ali očekuje i priželjkuje da se ponovo kandiduje.

– Naravno da od onoga ko se predstavlja kao hrvatski član Predsjedništva, a kome je zvanični Zagreb otvoreno poručio da tamo nije dobrodošao, ne očekujem ništa niti bilo ko dobronamjeran treba da očekuje bilo šta. Ali, zato sam siguran da ogromna većina Hrvata u BiH priželjkuje da se on ponovo kandiduje da više završimo s BiH, jer to može da bude jedini rezultat njegove politike – kaže Juričević.

Podsjetimo, dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine u narednih osam mjeseci danas, po načelu rotacije, preuzima Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Ova rotacija odvija se na osnovu člana 5 stava (2) b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 5. stavom (2) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 10/13, 32/13 i 22/14).

Komšić je ranije izjavio da će biti mnogo posla te da će biti potrebno sazivati redovne sjednice.

On je u nedavnom intervjuu za Fenu naglasio da je organiziranje sjednica Predsjedništva BiH koje neće biti vanredne ili telefonske, važno za funkcioniranje države, ali tokom proteklih osam mjeseci, kada je dužnost predsjedavajućeg obavljao Milorad Dodik, toga nije bilo.

Komšiću se čini da je Dodiku sve drugo bilo važnije od posla na koji je izabran i na kojem formalnopravno prima platu, zbog čega će njemu biti prvi prioritet održati redovan ritam održavanja sjednica na kojima će se raspravljati o važnim pitanjima.

Govoreći o očekivanjima u narednom periodu, spomenuo je i pitanje novog vala pandemije koji stručnjaci najavljuju, a iako Predsjedništvo nije nadležno za oblast zdravstva, vrlo često se u međunarodnim kontaktima traži upravo koordinacija sa Predsjedništvom

- Marketing -

Najnovije