Uz ove promjene ćete usvojiti novu životnu naviku

Stvaranje svake nove navike nije jednostavno, ali ukoliko postavite određena pravila i vremenski okvir, lakše ćete je savladati. Navike su naučeni oblici ponašanja koji nastaju kao posljedica ponavljanja određenih radnji. 

Svijetom se raširio svojevrsni mit o tome da je za stvaranje nove navike potreban tačno 21 dan, zapravo da je neku radnju potrebno ponoviti 21 put kako bi je tijelo „upamtilo“ i smatralo je rutinom.

Sve je poteklo od doktora Maxwella Maltza, estetskog hirurga koji je tokom pedesetih godina 20. stoljeća kod svojih pacijenata primjećivao da im treba barem 21 dan kako bi se privikli na svoj izmijenjeni izgled. Djelomičnim i pogrešnim interpretacijama proširio se glas da to vrijedi i za stvaranje svake nove navike. Međutim, danas se zna da je za formiranje nove navike potrebno više vremena.

Psihologinja Phillippa Lally uradila je istraživanje kojim je nastojala otkriti kada to neka aktivnost postaje navika. Na uzorku od 96 ljudi koje je pratila tokom 12 sedmica sa svojim timom, došla je do saznanja da jeza stvaranje čvrste navike ljudima u prosjeku potrebno 66 dana, a pritom je onih prvih 30 posebno važno.

Ovo su ideje o navikama koje možete početi primjenjivati: Zadajte sebi štednju određenog iznosa novca.

Odrecite se restorana i dostave.

Poradite na svojim interpersonalnim vještinama.

Svakodnevno vježbajte 15 minuta.

Šetajte svaki dan nakon večere.

Probudite se ranije nego inače.

Ograničite svoju izloženost društvenim mrežama.

Izbacite šećer i so iz ishrane.

Kuhajte kod kuće.

Odvajajte različite vrste otpada.

Svakog dana barem 5-10 minuta posvetite sebi.

Počnite učiti strani jezik. (Azra Magazin)

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar