Uz nekoliko savjeta saznajte kako pomoći svom psu da ima zdrav i dug život


Ljubimac TobyKeith već se prilagođava slavi koju je 16. marta stekao kao najstariji živući pas na svijetu.

- Marketing -

Njegova vlasnica Gisela Shore usvojila ga je kada je imao svega nekoliko mjeseci i od tada su nerazdvojni, a priznala je kako je već prošle godine mislila da će njen pas ponijeti ovu titulu.

Gisela tvrdi kako je tajna dugovječnosti njenog psa, osim dobre genetike, redovno vježbanje, odnosno igra i odlasci u šetnju, ishrana koja uključuje povrće, rižu i piletinu te dom pun ljubavi.

“Pomisao da je moj mališan dostigao toliku prekretnicu je fantastična. Ja sam oduševljena”, priznala je Shore.

Iako TobyKeith ima srčano oboljenje, to nije ništa što njegove svakodnevne šetnje i maženje ne mogu prevazići, što može biti dokaz da uz pravu brigu i njegu, ovo ne mora predstavljati prepreku.

On se uglavnom budi oko 6:30 ujutro kako bi prvi put izašao u šetnju, a zatim slijedi i jutarnja poslastica. Ostatak dana provodi igrajući se sa svojim “braćom i sestrama”, dva psa i dvije ptice te uz svoju vlasnicu koja ga dnevno izvede još nekoliko puta.

Osim redovne aktivnosti, društva i kvalitetne ishrane koja je, kao kod ljudi, i kod životinja ključna za njihovo zdravlje, ovo su još neki od savjeta kako svom psu možete pomoći da duže živi.

Nemojte ga prekomjerno hraniti

Vašeg ljubimca hranite kvalitetno no svakako pazite da bude i razumljivim količinama. U određivanju prave količine hrane za vašeg psa na osnovu mnogih različitih faktora, najbolje će vam pomoći veterinar. Psi sa prekomjernom težinom imaju veći rizik od preuranjene smrti, ali i raznih zdravstvenih tegoba.

Psi se smatraju gojaznima kada imaju 10-20% iznad svoje idealne težine.

Stomatološka njega

Ako se još niste dobro brinuli o zubima svog ljubimca, sada je pravo vrijeme. Zubi i desni su tajni putevi za bakterije i bolesti kod vašeg psa, a da toga nismo ni svjesni. Bakterije koje okružuju korijene zuba mogu doći do krvotoka, prodontalna bolest može dovesti do endokarditisa, a istraživanja su pokazala i da psi s teškom parodontozom imaju mikroskopska oštećenja nekoliko organa, uključujući bubrege, jetru i srce.

Preporučuje se da ljubimcu perete zube svakoga dana, a jednom godišnje ih i pregledati kod veterinara.

Redovni odlasci veterinaru

Odlasci veterinaru su od ključne važnosti. Čak i kada vašeg psa ništa ne boli, pobrinite se da bar dva puta godišnje posjeti veterinara i obavi potrebne pretrage. Na ovaj način možete uočiti bilo koju abnormalnost prije nego što ista postane značajan problem.

Suplementi

Prevencija je bolja od liječenja, a suplementi nisu samo za ljude. Za naše pseće prijatelje postoje nevjerovatni dodaci koji će im pomaći u sprječavanju stanja kao što su artritis, problemi s vidom, ali i obezbjediti da im dlaka i nokti budu zdravi i jaki. Prije nego počnete sa bilo kojom vrstom suplemenata, obavezno dobro istražite i informišite se kod svog veterinara.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano