Utvrđeno da je američki youtuber zbog pregleda srušio avion, oduzeta mu pilotska dozvola


Jacob, bivši olimpijski snowborder iz SAD-a i influenser, izazvao je kontroverzu nakon što je objavio video pod naslovom “Srušio sam svoj avion” prošlog decembra.

- Marketing -

Navodeći kvar na motoru kao razlog, Jacob je pomoću padobrana iskočio iz male letjelice i snimio je kako pada u podnožje Nacionalne šume Los Padres u Kaliforniji.

U pismu od 11. aprila, FAA je saopštila da je prekršio pravila vazduhoplovne agencije i da je upravljao svojim jednomotornim avionom na “nepažljiv ili nepromišljen način kako bi ugrozio život ili imovinu drugog”, prenosi The New York Times.

“Pokazali ste nedostatak pažnje, rasuđivanja i odgovornosti tako što ste odabrali da iskočite iz aviona samo da biste mogli snimiti snimak nesreće”, navodi se u pismu.

“Vaše nevjerojatne i namjerne radnje ukazuju na to da vam trenutno nedostaje stepen pažnje, rasuđivanja i odgovornosti koji se zahtijeva od nosioca certifikata”, dodali su.

Dodali su da je tokom leta otvorio pilotska vrata bez da je utvrdio da je motor otkazao i da nije trudio kontaktirati kontrolu zračnog prometa na frekvenciji za hitne slučajeve.

Skoro 13-minutni YouTube video, postavljen na Badnje veče, do sada ima preko 1,8 miliona pregleda.

Stručnjaci za avijaciju i korisnici društvenih mreža postavili su pitanja o tome je li se avion namjerno srušio, što je navelo FAA i Nacionalni odbor za sigurnost transporta da pokrenu zajedničku istragu.

Video, koji je snimljen pomoću GoPro kamera pričvršćenih na različite dijelove jednomotornog aviona Taylorcraft BL65, pokazuje kako letjelica gubi snagu u zraku.

“Tokom leta doživio sam kvar motora iznad nekih planina. Nije bilo sigurnog prostora za slijetanje”, naveo je Jacob u videu.

“Zato uvijek letim s padobranom”, dodao je nakon pada aviona, dok se vraćao nazad do olupine aviona.

YouTuber je isključio komentare na videosnimku nakon što su ga korisnici pitali da li je on inscenirao nesreću.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano