Utrka počinje: Da li su ovo kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva?

Socijaldemokratska partija BiH će, kako se očekuje danas odlučiti o svom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, dok će Stranka demokratske akcije to učiniti u nedjelju, a SBB- Fahrudin Radončić tek naredni vikend. Ranije su svoje kandidature objavili nezavisni kandidati, od kojih je najozbiljniji dr. Mustafa Cerić.  Damir Mašić, član predsjedništva SDP-a potvrdio je za Patriu da će danas biti održana sjednica predsjedništva ove stranke.

 Očekuje se da će na njoj podršku za kandidaturu dobiti Denis Bećirović, i to kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva. To bi bilo prvi put nakon osam godina da SDP kandidira bošnjačkog člana predsjedništva, nakon što je u dva posljednja izborna procesa kandidirao Željka Komšića, kao hrvatskog člana Predsjedništva. Istovremeno, član Predsjedništva SDA Safet Softić, da će ova stranka imati sjednicu najvišeg vrha u nedjelju.

Kandidati za člana Predsjedništva
Kandidati za člana Predsjedništva

Nije isključeno da već tada bude donesena odluka o tome koga će SDA kandidirati. Aktuelni zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je ranije izjavljivao kako očekuje da bude kandidiran. Softić kaže da ni on nije vidio dnevni rad sjednice, ali da vjeruje kako bi se već tad moglo i riješiti pitanje kandidata za Predsjedništvo. Portparol Saveza za bolju budućnost – Fahrudin Radončić Omer Čevra kaže kako će ova stranka odluku donijeti tek naredni vikend 12. i 13. jula kada će biti održana sjednica Predsjedništva SBB-a.

Rok Centralne izborne komisije za dostavu svih kandidatskih listi ističe u ponedeljak 14. jula, prenosi NAP.

Možda vam se svidi

Comments are closed.