Usvojena odluka: Sarajevo dobija kampus tehničkih fakulteta

Općinsko vijeće sarajevske Općine Centar donijelo je Odluku o provođenju urbanističkog projekta “Tehnički fakulteti – Koševo”Nacrtom urbanističkog projekta ”Tehnički fakulteti-Koševo” obuhvaćen prostor površine 6,5 hektara na Koševu gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet i četiri naučna instituta. Pomenuti prostor do sada nije bio pokriven planskom dokumentacijom, objavila je N1.

Na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja kojeg su predložili Arhitektonski i Građevinski fakultet, predviđa se na tom prostoru uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta. Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta a čija bi namjena bila naučno-nastavnog karaktera.

U sklopu obuhvata ovog Plana definisane su zone sa tri zone, zonom specijaliziranog gradskog centra tehničkih fakulteta, zonom kolektivnog stanovanja i zonom saobraćajne infrastrukture. Još uvijek nije poznato koji će to fakulteti biti smješteni u nove zgrade, navodi N1.

download

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar