USRED KRIZE TEŠANJSKA KOMPANIJA SE UPUSTILA U NOVE INVESTICIJE: Sada imaju jednu od najvećih solarnih elektrana u BiH i najavljuju nova ulaganja

Pomoć u realizaciji ovog višestruko važnog projekta za Madi, ali i širu zajednicu pružena je kroz projekat EU4AGRI.

– Kada smo se tokom pandemije suočili sa problemima u procesu nabavke, shvatili smo koliko je bitna vlastita neovisnost i koliko je bitno da resursi koje koristimo dolaze iz BiH, objašnjava na početku razgovora Ermina Salkičević-Dizdarević, direktorica marketinga i općih poslova u firmi Madi.

- Marketing -

Više od 20 godina kompanija Madi bavi se preradom i proizvodnjom različitih mesnih proizvoda po najvišim standardima. Danas je prepoznata kao apsolutni lider na bosanskohercegovačkom tržištu, a i jedna je od rijetkih firmi koja ima dozvolu za izvoz svježeg pilećeg mesa na tržište Evropske unije.

O kvaliteti procesa proizvodnje i distribucije krajnjim korisnicima brine armija Madijevih” uposlenika – oko 630 ih je zaposleno direktno u ovoj kompaniji i više od 500 sarađuju kroz rad na farmama kooperanta.

Neizvjesnost izazvana globalnom pandemijom i otežani procesi rada bili su dodatni podsticaj za ovu kompaniju da se upusti u novu investiciju, jedinstvenu u BiH.

– Riječ je o izgradnji postrojenja za proizvodnju električne energije putem energije iz sunca. Ovaj je pogon napravljen isključivo za naše potrebe i najveći je projekat u BiH za ovu namjenu, pojašnjava Ermina.

Solarni paneli postavljeni su na površini od 5.500 kvadratnih metara i oni će omogućiti proizvodnju dovoljne količine električne energije kojom će Madi zadovoljiti oko 15 posto svoje ukupne potrošnje. Na ovaj način, kompanija će smanjiti svoje troškove, osigurati nesmetan proces proizvodnje, ali i određeni nivo samoodrživosti.

– Mi smo veliki potrošači električne energije i za nas je ova investicija od velikog značaja, posebno zbog najavljenog poskupljenja električne energije za pravna lica. Doprinos ove investicije je ogroman, ne samo ekonomski za nas koji ćemo biti korisnici te elektrane, nego i za okolinu, objašnjava Ermina.

Prema postojećoj procjeni, Madi će putem svojih solarnih panela proizvesti 1147 MWh električne energije na godišnjem nivou što će direktno doprinijeti smanjenju emitiranja CO2 za oko 900 tona.

U Madiju ne skrivaju zadovoljstvo realiziranim projektom, te najavljuju nova ulaganja kako bi dodatno smanjili svoje troškove i doprinijeli zaštiti okoliša.

– Nakon što smo sagledali sve prednosti ovog projekta odlučili smo se za proširenje postrojenja. Mi ćemo uložiti dodatna vlastita sredstva u povećanje za još 1 MWh solarne energije. Na ovaj način ćemo proizvesti oko 30 posto energije iz vlastitih izvora. Ekološki smo vrlo osviješteni kao kompanija i ovo je jedan od koraka kojim želimo dati svoj doprinos našoj široj zajednici, dodaje Ermina.

Izgradnja solarne elektrane podržana je kroz projekat EU4AGRI u iznosu od 300 000 KM, dok je ukupna vrijednost investicije 600 000 KM, piše SlobodnaBosna.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano