Uspostavljeni diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine sa Republikom Južni Sudan

Popularno

Povezano


Uime Republike Južni Sudan izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima veleposlanik Akuei Bona Malwal. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.
U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja sugovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje i intenziviranje bilateralne saradnje, aktualnim temama u okviru UN-a, posebice iskustvima u smislu izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao preduvjeta za brži ekonomski napredak i sigurnije životno okruženje.
Obostrano je potvrđena potpora multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.
Ambasador Južnog Sudana je tokom susreta izrazio zahvalnost za doprinos pripadnika policijskih snaga iz Bosne i Hercegovine u mirovnoj misiji UN-a u toj zemlji.
Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 11 članica, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi. prneosi “Klix“.

- Marketing -

Najnovije