Uspješan testni let prvog letećeg automobila u Japanu

0

Japanska kompanija Sky Drive objavila je da je prvi javni probni let letećeg automobila sa posadom u Japanu uspio.
– Jako smo zadovoljni što smo samo dvije godine nakon osnivanja kompanije uspjeli izvršiti prvi let letećeg automobila s posadom u Japanu, rekao je izvršni direktor Tomohiro Fukuzawa, dodajući da im je cilj komercijalizirati takvo prijevozno sredstvo.
– Želimo društvo u kojem će leteći automobili biti pristupačno i prikladno prijevozno sredstvo preko neba, a ljudi će iskusiti siguran i udoban novi način života, rekao je Fukuzawa.
Pilot je upravljao komandama, ali stabilnost i sigurnost osiguravao je računar, a tehničko osoblje neprestano je nadziralo uslove leta i rad aviona, napisali su u saopćenju za javnost na svojoj web stranici.
SD-03 je najmanji električni model za vertikalno polijetanje i slijetanje na svijetu i, prema navodima kompanije, zauzima prostor oko dva parkirana automobila. Visok je dva metra, dugačak četiri metra i jednako širok.
Pogonski sklop sastoji se od električnih motora koji pokreću rotore na četiri mjesta. Na svakom mjestu postoje dva rotora koji se okreću u suprotnom smjeru, a svaki od njih pokreće vlastiti motor. Ima osam motora koji osiguravaju “sigurnost u nuždi”, omogućavajući tako i poštivanje propisanih standarda ili propisa.
– U dizajniranju neistraženog novog tipa vozila poznatog kao leteći automobil, za inspiraciju smo odabrali ključnu riječ “progresivno”, rekao je direktor dizajna Takumi Yamamot.
– Željeli smo da ovo vozilo bude futuristično, karizmatično i privlačno svim potencijalnim kupcima, dok u potpunosti uključuje visoku tehnologiju SkyDrive”, dodao je Yamamot, prenosi indikator.