Usame Zukorlić: Tužilaštvo BiH želi da se uključi u proces istrage o uzroku smrti muftije ZukorlićaTužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, rekao je UsameUsame Zukorlić, sin muftije Muamera Zukorlića, rekao je kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage o uzroku smrti muftije Zukorlića, prenosi Prva televizija.– Tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, a i mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza, koja bi izvršila ekshumaciju i obdukciju da bi se cjelokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage – kazao je Usame Zukorlić.
Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica podnijela Republičkom tužilaštvu, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru. Usame je kao podnosilac prijave već dao izjavu, a odmah je donijeta i odluka o hitnoj ekshumaciji.
– Mi smo zamolili da se ekshumacija, koja je trebalo da se obavi sutra, odloži jer porodici treba vremena da se psihički za to pripremi – istakao je on.Prema njegovim riječima Zukorlićevi najbliži članovi porodice i saradnici prolaze kroz najteži period.– Ovo je vrlo neugodna, vrlo teška i vrlo emotivna situacija. Međutim potreba da se zna istina o okolnostima pod kojima je naš otac i lider umro nam daje snagu da prevaziđemo te emocije i teškoću koju osjećamo – rekao je Usame Zukorlić Prvoj televiziji.On je prokomentarisao i navode da Islam ne dozvoljava ekshumaciju.– Već su me pitali šta je moj stav po pitanju ekshumacije. Zaista, nisam čuo da je po šerijatu zabranjena ekshumacija. Ni od jednog islamskogučenjaka nisam čuo da je sporna ekshumacija u slučaju obdukcije i istrage i sumnji da se dogodilo ubistvo. Jeste sporno ako neko želi da izvrši ekshumaciju da bi se tijelo premjestilo bez nekog posebnog razloga, to vam kažem kao teolog. Ali, ako je u pitanju istraga za jedno ovako krivično djelo, tu spora nema nikakvog – izričit je Zukorlićev sin.On tvrdi da je porodica željela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo.– Nama je trebalo dva do tri mjeseca da nađemo adekvatne laboratorije u kojima bi radili analize, a onda smo čekali da stignu rezultati i to je jedini razlog zbog koga se čekalo pet mjeseci – rekao je Usame Zukorlić za Prvu televiziju.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano