Povezano

Uručena priznanja Općinskog štaba civilne zaštite Kakanj demineru Enveru Grahiću, vatrogascu Amiru Hadžiću, geologu Vedadu Demiru i Zavodu za planiranje i izgradnju

Srijeda, 28.februar 2018.godine: Povodom 1.marta – Međunarodnog dana civilne zaštite, načelnik Nermin Mandra danas je u svojstvu komandanta Općinskog štaba civilne zaštite Kakanj priznanja Štaba uručio demineru iz Kaknja Enveru Grahiću koji je prije nekoliko mjeseci spasio troje djece iz minskog polja u Hadžićima, vatrogascu PVJ Kakanj Amiru Hadžiću koji je prije nekoliko mjeseci zadobio opekotine na obje potkoljenice tokom intervencije na gašenju požara, kakanjskom geologu Vedadu Demiru, te Zavodu za planiranje i izgradnju općine Kakanj.

Enver Grahić

Enver Grahić je Kakanjac, dugogodišnji deminer, a u današnjici i vođa Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava pri Federalnoj upravi civilne zaštite. Prije nekoliko mjeseci Grahić je brzom intervencijom spasio troje djece iz minskog polja u Hadžićima.

- Marketing -

“Ovo priznanje mi znači puno jer prije svega kad te tvoji pohvale onda to baš nešto znači. Ovo je baš posebna nagrada i zahvaljujem se na tome. Mi u Federalnoj upravi civilne zaštite svakog dana aktivno radimo na brzim odgovorima, kao i na preventivnom djelovanju i sprečavanju. Slučaj koji se desio 5.novembra prošle godine kada je spašeno troje djece iz minskog polja za mene lično je zaista nešto posebno. Prošle godine smo imali desetak intervencija takve vrste, nažalost većina njih je završila sa tragičnim posljedicama. Ovo troje djece što smo spasili je jako velika i dobra stvar”, rekao je u izjavi za medije Enver Grahić.

Amir Hadžić

Amir Hadžić je pripadnik Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj. U novembru prošle godine, prilikom intervencije na gašenju požara u Tvornici cementa Kakanj, zadobio je opekotine na obje potkoljenice. Liječio se u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a i danas se oporavlja od posljedica povrede.

Vedad Demir

Vedad Demir je po struci geolog, zaposlen je u Federalnom zavodu za geologiju u Sarajevu. Tokom proteklih nekoliko godina svojim stručnim uputama, savjetima i analizama pomagao je Općinskom štabu civilne zaštite Kakanj u borbi sa klizištima, a posebno se istakao u borbi sa klizištima u maju 2014.godine, te u vrijeme aktiviranja klizišta Malješ.

Zavod za planiranje i izgradnju općine Kakanj kontinuirano je angažiran na poslovima izgradnje i sanacije puteva, vodovoda, kanalizacionih mreža, čišćenju vodotokova i sl, a u slučaju potrebe brzo i efikasno se stavlja u funkciju Općinskog štaba civilne zaštite Kakanj kada intenzivno radi na sanaciji klizišta i odrona na putevima, kada intervenira na zaštiti ljudi i njihove imovine, te zaštiti infrastrukture uz vodotokove (putevi, mostovi…).

U ime Zavoda priznanje je preuzeo direktor Zijad Neimarlija.

“Sigurnost građana je jedan od nezaobilaznih aspekata života. Moramo svakodnevno raditi na povećanju nivoa opremljenosti i nivoa obuke jedinica civilne zaštite. Moramo širi svijest o značaju i ulozi svakog pojedinca u sistemu civilne zaštite. Prvi mart – Međunarodni dan civilne zaštite je prilika da se osvrnemo unazad i da ukažemo na izazove i probleme, odgovornosti i zadatke svakoga u sistemu civilne zaštite”, rekao je načelnik Mandra.

- Marketing -

Najnovije

Popularno