Uprkos izazovima / Sa Red Bull Cliff Divinga u Mostaru širom svijeta otišle prelijepe slike

Popularno

Povezano


Pored svima dobro poznatih poteškoća izazvanih pandemijom koronavirusa – koja već drugu godinu praktično paralizuje život u cijelom svijetu, veliku prijetnju održavanju Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru predstavljali su vremenski uslovi.

- Marketing -

Vremenska prognoza za subotu 28. augusta, dan održavanja finala takmičenja, bila je sve, samo ne povoljna. Narandžasti meteoalarm zbog kiše djelovao je prilično obeshrabrujuće, naročito nakon što je u Mostaru prethodnih dana već padalo.

Stoga su organizatori odlučili da treću od četiri serije skokova, koja se inače trebala izvoditi u subotu, prebace za petak. Na taj način bi se – u slučaju da vremenske nepogode u subotu spriječe održavanje finalne četvrte serije – ipak mogli odrediti i proglasiti pobjednici takmičenja.

Treća serija, koja se skakala u petak po jakoj kiši, bila je više nego izazovna. Zahvaljujući želji i hrabrosti takmičara, ipak je izvedena. Srećom, nije bilo previše jakog vjetra, najvećeg protivnika skakača.

Za prvenstvo je bilo poželjno da se takmičenje okonča validnim rezultatima. Prethodna stanica u Oslu par sedmica ranije bila je revijalnog karaktera, jer zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće okupiti sve skakače u norveškoj prijestonici. Takođe, par dana prije takmičenja u Mostaru, zbog epidemiološke situacije otkazana je posljednja stanica u Bakuu, Azerbejdžan (u međuvremenu je u kalendar prvenstva dodano još jedno takmičenje u Apuliji, Italija).

Oblaci su u subotu ipak zaobišli Mostar, te je grad na Neretvi ostao jedina „sunčana oaza“ bez kiše na tom području. Četvrta serija skokova održana je kako je i planirano, uz direktan TV prenos širom svijeta, a pobjede su odnijeli branitelji titula, Francuz Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland.

Finale je preletom iznad Starog mosta „otvorio“ impresivni Douglas DC-6B. Nekadašnji Titov avion – isti onaj kojim su skakači par dana ranije stigli u Mostar – napravio je šou i oduševio publiku.

Uprkos brojnim poteškoćama i problemima, organizatori su – uz svesrdnu pomoć Kluba skakača „Mostari“ i podršku Grada Mostara – na kraju uspjeli više nego dostojno ugostiti šesto takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji.

Stručni komentatori na Red Bull TV, bivši olimpijski skijaš Trace Worthington i cliff diving ekspert Joey Zuber, u direktnom prenosu finala nisu štedili riječi hvale za organizacijski tim iza scene, a naročito za bh. dio ekipe.

Njih dvojica nisu propustili da podsjete kako je ovo jedna od skakačima najdražih lokacija, te su više puta napomenuli da je Mostar jedinstveni dragulj kojeg zbog njegove ljepote itekako vrijedi posjetiti.

Direktan prenos finala emitovan je na šest TV kanala u svijetu, kao i na zvaničnim Facebook i YouTube kanalima prvenstva, tako da su lijepe slike i vijesti iz naše zemlje ponovo pronašle put do višemilionskog globalnog auditorija.

Mostar je tako još jednom kroz Red Bull Cliff Diving takmičenje doživio odličnu promociju širom svijeta, s pravom zadržavši epitet „Meke visinskih skokova“.

Repriza takmičenja na Starom mostu može se pogledati na stranici i YouTube kanalu prvenstva.

Red Bull Cliff Diving u Mostaru – Predrag-Vuckovic

Red Bull Cliff Diving u Mostaru – Predrag-Vuckovic

Red Bull Cliff Diving u Mostaru – Sulejman Omerbasic

Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Red Bull Cliff Diving u Mostaru – Sulejman-Omerbasic

Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Red Bull Cliff Diving u Mostaru – Sulejman-Omerbasic

Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Red Bull Cliff Diving u Mostaru – Jadran Cilic

Red Bull Cliff Diving u Mostaru – Jadran Cilic

Red Bull Cliff Diving u Mostaru – Jadran Cilic

PR / .

- Marketing -

Najnovije