Upriličena svečana promocija Monografije “Kakanj u Odbrambenom i oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina”

Nakon što su i najveći optimisti počeli gubiti nadu da će ikada biti napisana i štampana, 23 godine poslije Odbrambeno-oslobodilačkog rata, napravljen je veliki uspjeh. Kakanjski patrioti, ratni komandanti i borci, boračke organizacije su složno, združeno, zajedničkim snagama i vrijednim angažmanom napravili veliki patriotski podvig – iz štampe je izašla Monografija koja će zauvijek svjedočiti o herojskoj ulozi Kaknja u najtežim ratnim vremenima.

Promocija Monografije “Kakanj u Odbrambenom i oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina” upriličena je 14. maja 2018. godine u kino-sali Doma kulture Kakanj.

Te svečane večeri okupio se i ratni orkestar Radija Kakanj koji je izveo ratne patriotske pjesme o kakanjskim brigadama.

Promociji je, između ostalih, prisustvovao i Selmo Cikotić, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Monografija je štampana na 593 stranice i sadrži slijedeća poglavlja: I – Kakanj na historijskoj transverzali BiH, II – Godine koje su nagovijestile agresiju, III – Nastanak i razvoj patriotskih snaga i otpor agresoru, IV – Od štaba Teritorijalne odbrane do prve brigade, V – Formiranje i ratni put kakanjskih brigada i bataljona Armije R BiH, VI – Kakanjski borci u drugim jedinicama Armije R BiH, VII – Poginuli, preminuli, nesretno stradali vojni obveznici u kakanjskim i drugim formacijama Armije R BiH tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata, VIII – Ratni vojni invalidi kakanjskih formacija iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata, IX – Cijeli Kakanj je Armija.

Izvršni realizator pri izradi Monografije je bio Savez udruženja boračkih organizacija općine Kakanj.

Izdavački savjet činili su: Nermin Mandra (predsjednik), Sakib Mahmuljin, Sejad Zaimović i Rešad Zaimović.

Urednički kolegij su činili Elvedin Šehagić (preminuo 30.12.2017.godine), Fadil Imamović, Adib Zekić i Evelin Memić.

Autori tekstova su: Džemal Hadžić, Fadil Imamović, Elvedin Šehagić, Fehim Škulj, Fuad Frtuna (preminuo 24.11.2003.godine, iza sebe ostavio brojne ratne zapise), Irfan Imamović, Ferid Trako, Senka Jašarspahić, Adib Zekić, Evelin Memić, Dženan Kubat i Zlatomir Miculinić.

Izdavač je Javna ustanova Gradska biblioteka Kakanj.

Izvor Press Općine Kakanj

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Ne slažeš se? Komentariši

avatar