Upriličen prijem za predstavnike istanbulske općine Şile koja je građanima Kaknja donirala 260 paketa pomoći

U uredu općinskog načelnika Nermina Mandre danas je upriličen prijem za predstavnike istanbulske općine Şile koja je građanima Kaknja koji su bili ugroženi  nedavnom prirodnom nesrećom donirala 250 paketa pomoći.

Prijemu su prisustvovali zamjenik načelnika općine Şile Dursun Şenocak, te šef Službe za finansije Haydar Kondi.

Općinski načelnik Nermin Mandra je goste upoznao sa razmjerama šteta koje su prouzrokovane nedavnom prirodnom nesrećom, te je gostima uputio riječi zahvale za doniranu pomoć.

“Jučer popodne u Kakanj su došli predstavnici općine Şile. Donijeli su pomoć ugroženim građanima općine Kakanj. Pomoć se ogleda u ramazanskim paketima. Donirano je 260 paketa isključivo za ona područja koja su bila direktno ugrožena elementarnim nepogodama, poplavama i klizištima. Imamo veoma kratak rok da to sve realiziramo. Danas u toku dana trebamo sve završiti i mi ćemo to uraditi. Želim izraziti zadovoljstvo i veliku radost da tamo negdje postoji neko ko gleda šta se ovdje dešava, te ima volju i želju da pomogne građanima BiH i građanima Kaknja. To je ono što nas čini jako sretnim. Oni su istovremeno došli i kao jedna vrsta izvidnice jer su tri istanbulske općine zadužene za pomoć Kaknju. Ovom prilikom želim se zahvaliti na angažmanu i našem konzulu u Turskoj Adiju Durmiću koji je dio organizacije ovog projekta. Nadam se da će se, osim na ovom planu humanitarne pomoći, ostvariti i drugi oblici saradnje sa ovim općinama”, rekao je u izjavi za medije općinski načelnik Nermin Mandra.

Paketi koji sadrže kućne potrepštine su namijenjeni prvenstveno stanovništvu koje je bilo ugroženo poplavama i koje je bilo prisiljeno tokom prirodne nesreće napustiti svoje domove.Vrijednost jednog paketa iznosi 75 KM.

“U Turskoj su formirani skupovi općina koje su odlučile pomoći građanima BiH nakon poplava. Po 2-3 općine su određene da pomažu  po jednu ugroženu općinu u BiH. Mi smo jako pogođeni ovim što se desilo u BiH, pa smo odlučili pomoći sa osnovnim životnim namirnicama. Došli smo da vidimo kakva je situacija u Kaknju i koje vrste pomoći su najpotrebnije trenutno ovdje. Ovo je prva etapa naše pomoći Kaknju. Mi ćemo biti sretni ako ovo barem malo pomogne građanima Kaknja”, rekao je Dursun Şenocak, zamjenik načelnika općine Şile.

Za doniranu pomoć, općinski načelnik Nermin Mandra je dodijelio zahvalnicu  načelniku općine Şile Adayı Canu Tabakoğlu koju je u njegovo ime preuzeo njegov zamjenik.

Nakon prijema u uredu načelnika započela je podjela pomoći. Za područje Povezica pomoć je podijeljena ispred Hotela “Premium”. U popodnevnim satima podjela je nastavljena i u drugim područjima Kaknja koja su bila ugrožena prirodnom nesrećom.

Press Općine Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.