UPRAVO OBJAVILI NOVI SIMPTOM KORONA VIRUSA: Sve više zaraženih ga ima

Gubitak kose postao je još jedna nova posljedica novog soja koronavirusa.

Dr. Michele S. Green, dermatolog iz bolnice Lenox Hill u New Yorku, rekla je da je došlo do priliva pacijenata koji traže liječenje zbog gubitka kose tokom karantene.

Dr. Michele S. Green, dermatolog iz bolnice Lenox Hill u New Yorku, rekla je da je došlo do priliva pacijenata koji traže liječenje zbog gubitka kose tokom karantene.

“Pacijenti su doslovno dolazili s punim vrećama kose i svi imaju slične priče. Bili su jako bolesni, imali su visoku temperaturu, dok ranije nikad nisu bili bolesni”, kazala je Green, piše USA Today.

Ljekari kažu da gubitak kose možda nije uzrokovan samim virusom, već šokom koji pacijenti doživljavaju dok se bore s visokom temperaturom i drugim intenzivnim simptomima.

Medicinski izraz za ovo stanje je “telogen effluvium” i ono može biti pokrenuto operacijom, većom fizičkom traumom, velikim psihološkim stresom, visokom temperaturom, teškom infekcijom ili drugom bolešću, ekstremnim gubitkom kilograma, ekstremnom promjenom prehrane, naglim hormonskim promjenama ili nedostatkom željeza, navodi se iz Medicinske škole na Harvardu,piše Novi.

To se događa kada tijelo doživi šok koji prisiljava dlake da iz rastuće faze pređu u fazu mirovanja, a zatim fazu propadanja nakon nekoliko mjeseci, rekla je dr. Shilpi Khetarpal, dermatolog iz fondacije Cleveland Clinic.

Većina pacijenata, dodaje ova liječnica, s gubitkom kose se suoči nekoliko sedmica ili mjeseci nakon oporavka od početnog šoka.

Pacijent može izgubiti do 50 posto dlake. Srećom, to je privremeno jer se opadanje smanjuje idućih šest mjeseci, a kosa se na kraju vrati u normalno stanje.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply