17.7 C
Kakanj
Subota, 31 Jula, 2021

Upravnik poslan na godišnji odmor: Rudari u Zenici izašli iz jame

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oko 40 rudara treće smjene, koja je jutros ostala u Staroj jami Rudnika mrkog uglja Zenica, su izašli iz jame, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 40 rudara treće smjene, koja je jutros ostala u Staroj jami Rudnika mrkog uglja Zenica, su izašli iz jame, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od rudara Arnel Trako kazao je novinarima nakon izlaska iz jame da su rudari sinoć donijeli odluku da ostanu u jami jer su, između ostalog, nezadovoljni platama.

“Pokušali smo i donekle smo uspjeli po pitanju toga. Polovično smo uspjeli zahvaljujući našoj solidarnosti pošto uvijek rudari izvlače deblji kraj. Dali smo još jednu šansu da se napravi neki pomak u organizaciji posla i regulisanju plata. Ne može istu platu imati radnik u jami i vani”, poručio je Trako.

Kako je kazao, zahtjevi rudara su bili smjena upravnika, tehničkog direktora, izrada novih akata o platama, ali je bilo i riječi i o mobingu nad radnicima.

Kako je kazao predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč, dogovor je postignut u nekih zahtjevima.

“Upravnik je smijenjen, a kada je riječ o smjeni tehničkog direktora, što je bio jedan od zahtjeva, to je nadležnost Nadzornog odbora pa ćemo u narednom periodu vidjeti šta dalje”, kazao je Oruč.

Prema njegovim riječima, u narednoj sedmici će biti formiran stručni tim zbog preostalih zahtjeva koji će napraviti novi pravilnik prijedloga do izrade novog koji se tiče svih rudnika u koncernu.

Oruč pojašnjava da, kada je riječ o platama, bit će izmijenjen dio koji se tiče stimulacija radnika, da se barem u tom dijelu napravi korekcija.

“Spora ulaganja dovode do toga da nemamo gdje kopati, a time se dovodi u pitanje egzistencija svih”, poručio je Oruč.

Direktor RMU Zenica Esad Čivić kazao je da je saslušao sve zahtjeve i primjedbe radnika, sišao i bio u jami sa njima.

“Obavio sam sa njima razgovor i uspio ih uvjeriti da izađu iz jame i u prozivaoni nastavimo zbor radnika, gdje se pridružila i brigada koja je radila danjsku smjenu. Bilo je svakakvih priča i primjedbi, ali nekih konkretnih stvari oko mobinga i plaća nije bilo. Istina je da je jedan od zahtjeva originalno bio i povećanje plate za 20 posto, ali kada sam im objasnio u kakvom je stanju Rudnik Zenica, da je nakon nesreće u jami ‘Raspotočje’ proizvodnja smanjena za nekih 40-ak procenata, a plaće nisu smanjene nikome niti je bilo ko od zaposlenika poslan na prinudni odmor i redovno se isplaćuju, nakon toga su radnici pristali da se taj zahtjev briše sa spiska zahtjeva”, kazao je Čivić.

Prema njegovim riječima, tražio je konkretne slučajeve mobinga, ali nije ih bilo.

“Nikome nije prijećeno u jami, samo sam ih upoznao sa zakonom te da je obustava rada u jami krivično djelo, a tretirana našim Pravilnikom o radu gdje je obustava rada u jami tretirana raskidom ugovora o radu”, kazao je Čivić.

Podsjetio je da je na nivou koncerna prije više od godinu dana formirana komisija koja je dužna izraditi pravilnik o nagrađivanju rada i da se to usvoji u svim rudnicima u koncernu.

Direktor rudnika je negirao smjenu upravnika. Čivić je kazao da je upravnik Fahrudin Kokić otišao na godišnji odmor od 20 do mjesec dana, nakon čega će biti odlučeno o njegovom statusu.

“Došlo je do zastoja u razvoju tog pravilnika i mi smo donijeli odluku da se odmah ide u izradu privremenog pravilnika koji će riješiti neke od nelogičnosti u sistemu nagrađivanja radnika. Oko smjene upravnika pogona bila su podijeljenja mišljenja radnika, više od pola radnika je bilo protiv smjene upravnika .Usvojeno je prelazno riješenje po kojem će upravnik pogona biti na godišnjem odmoru i privremeno će ga mijenjati njegov zamjenik dok mi budemo održavali sastanke i donijeli dalje odluke”, poručio je Čivić.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO