Upozorenja ljekara: Vrućina može pogoršati hronične bolesti, u opasnosti djeca i starije osobe

[ad_1]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrućina može pogoršati hronične bolesti, pogađajući i djecu i starije osobe, upozoravaju ljekari sa Kliničkog centra Ljubljana, javlja Anadolu Agency (AA).
Navodi se da će u narednim danima doći do velikog toplotnog opterećenja sredinom dana i poslijepodne.
Nakon prvog ovoljetnog vrhunca vrućina, kada je temperatura prešla 35 stepeni Celzijusa, u narednim danima, prema procjeni meteorologa, u Sloveniji će se nastaviti veliko toplotno opterećenje uz mogućnost jačeg nevremena. Nije pametno previše hladiti unutrašnjost.
Visoke junske temperature dio su dugotrajnijeg vremenskog trenda, koji se ogleda u izraženijim toplotnim talasima i sušama.
Dnevna temperatura danas i narednih dana bit će za nekoliko stepeni niža nego jučer, ali će se i dalje u većem dijelu Slovenije zadržati iznad 30 stepeni Celzijusa, a zahlađenje neće biti ni noću.
Temperature iznad 30 stepeni Celzijusa nisu nepovoljne samo za ljude, već i za biljke i životinje. Dodatni problem poljoprivrednim biljkama je, pored visoke temperature, isušeni površinski sloj tla, koji je rezultat dugotrajnog nedostatka vode.
“Biljke sigurno imaju manju produktivnost, manju fotosintezu, manje-više govorimo o negativnim stvarima koje utiču na cijeli biljni svijet i, naravno, životinjski svijet”, rekla je agrometeorologinja Andreja Sušnik.
Visok toplotni stres može dovesti do pogoršanja hroničnih stanja, pogođena su i mala djeca i starije osobe, kaže specijalista kardiologije i vaskularne medicine Luka Lipar iz ljubljanskog Kliničkog centra, koji također savjetuje da se ne prelazi iz vrlo hladnih prostorija na zagrijane površine.
“Svaki prelaz sa 20 stepeni na, recimo, 35 stepeni su stresni za organizam, tako da unutrašnjost prostorija treba održavati na 23, 24 stepena i izbjegavati pretjeerane prelaske na toplotu koja je napolju”, rekao je Lipar.
Regulaciju temperature u prostorijama javne uprave najavio je i slovenski premijer Robert Golob, koji je zadužio Ministarstvo za infrastrukturu da pripremi preporuke za sve javne ustanove za racionalno grijanje i hlađenje.

[ad_2]

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE