Uništio je Bejrut: Šta je amonijev nitrat i koliko je opasan

0

Amonijev nitrat je bijela čvrsta supstanca u obliku kristala koja se proizvodi u velikim industrijskim količinama. Njegova najčešća upotreba je kao izvor azota za gnojivo, ali se koristi i za stvaranje eksplozija u rudarstvu, piše BBC
 
Skoro 3.000 tona amonijevog nitrata, oduzeto s broda u blizini obale Bejruta prije šest godina i prebačeno u obližnje skladište, okrivljeno je za eksploziju koja je u utorak odjeknula kroz lučko područje libanske prijestolnice.
Amonijev nitrat je bijela čvrsta supstanca u obliku kristala koja se proizvodi u velikim industrijskim količinama. Njegova najčešća upotreba je kao izvor azota za gnojivo, ali se koristi i za stvaranje eksplozija u rudarstvu, piše BBC.
 
– Amonijev nitrat nećete pronaći u zemlji – objašnjava Andrea Sella, profesorica hemije na University College London. To je zato što je ta supstanca sintetička, proizvedena reakcijom amonijaka sa azotnom kiselinom, kazala je ona.
 
Amonijev nitrat proizvodi se širom svijeta i relativno je jeftin za kupovinu. Ali njegovo skladištenje je problematično, a povezano je s teškim industrijskim nesrećama u prošlosti.
 
– Amonijev nitrat je sam po sebi relativno siguran za rukovanje – kaže profesorica Sella.
 
Međutim, ako imate veliku količinu ove supstance neiskorištenu, ona počinje propadati.
 
– Pravi problem je što će s vremenom apsorbirati male količine vlage i na kraju će se pretvoriti u ogroman kamen – kaže ona. To ga čini opasnijim, dodaje, jer to znači da ako dođe do eksplozije, ona će se mnogo lakše širiti.
 
-Što duže stoji, veća je vjerovatnoća da će biti kontaminirana supstancama poput lož ulja, izjavio je bivši visoki vojni obavještajac Philip Ingram u programu Today za Radio BBC 4.
 
Kada se to dogodi može doći do hemijske reakcije.
 
– Takva supstanca počne proizvoditi vlastitu toplinu i nakon što počne taj proces nema mu kraja, samo nastavlja proizvoditi sve više toplotne energije i vremenom se to nakuplja. To onda može dovesti do eksplozije velikih razmjera kao što smo vidjeli na snimcima iz Bejruta – rekao je Ingram.
 
Fokus.ba