Unatoč krizi: Izvoz hrane iz BiH skočio za 89 miliona KM

Unatoč krizi u poljoprivrednoj proizvodnji koja se ogleda u poskupljenju repromaterijala, a koja traje praktički već drugu godinu zaredom, odnosno od vremena poremećaja u lancima opskrbe iz BiH je u prvoj polovini ove godine došlo do značajnog skoka vrijednosti izvezene hrane.

Uvidom u pokazatelje, koje je nedavno objavila Vanjskotrgovinska komora BiH, vidljivo je kako je vrijednost izvoza u agroindustrijskom sektoru u razdoblju od januara do juna ove godine iznosila 487,973.802 KM, što je skok od gotovo 90 miliona KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine (tada je vrijednost izvoza iznosila 398,886.045 KM), prenosi Večernji.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U izvozu vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog podrijetla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i ocat, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Iako je riječ o dobrim pokazateljima koji upućuju na činjenicu da je domaći agrarni sektor ipak otporan na krize, treba uzeti u obzir dvije činjenice, a prva se ogleda u podatku prema kojemu je uvoz poljoprivrednih proizvoda višestruko veći.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano