Umro “Čovjek iz rupe”: U potpunoj izolaciji živio 26 godina, a znao je kada će umrijeti

Njegovo tijelo pronađeno je 23. augusta u visećoj mreži ispred njegove slamnate kolibe prekriveno perjem papige are.

Umro je posljednji preostali član domorodačke skupine koja je živjela u autohtonom teritoriju Tanaru u brazilskoj državi Rondônia, koja graniči s Bolivijom, kažu tamošnji dužnosnici. Muškarac, čije ime nije poznato, živio je u potpunoj izolaciji posljednjih 26 godina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Bio je poznat kao “Čovjek iz rupe” jer je kopao duboke rupe, od kojih je neke koristio za hvatanje životinja u zamke, dok je druge pak koristio kao mjesta za skrivanje.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ove prve imale su zaoštrene šiljke na dnu i smatra se da su bili zamke za životinje koje je lovio, prenosi Jutarnji list. Njegovo tijelo pronađeno je 23. augusta u visećoj mreži ispred njegove slamnate kolibe prekriveno perjem papige are.

Vjeruje se da je umro prirodnom smrću te kako je imao oko 60 godina. Stručnjak za domoroce Marcelo dos Santos rekao je lokalnim medijima kako vjeruje da je čovjek sam sebi stavio perje, znajući da će ubrzo umrijeti.

“Čekao je smrt, nije bilo tragova nasilja”, rekao je i dodao da je muškarac vjerovatno umro 40 do 50 dana prije nego što je njegovo tijelo pronađeno.

Sada se čeka obdukcija kako bi se utvrdilo je li obolio od neke bolesti. Vjeruje se da su većinu njegovog plemena još 1970-ih pobili rančeri koji su željeli proširiti svoj teritorij.

Godine 1995. šestero preostalih članova njegovog plemena ubijeno je u napadu rudara, koji je on jedini preživio. Brazilska Agencija za domorodačka pitanja (Funai) tek je 1996. postala svjesna kako je on ostao živ i od tada nadzire to područje.

Tijelo Čovjeka iz rupe pronašao je tokom rutinske patrole agent Funaija Altair José Algayer. Budući da je izbjegavao bilo kakav kontakt s ljudima izvana, nije poznato koji je jezik govorio, niti kojoj je etničkoj skupini pripadao. Godine 2011. članovi Funaija uspjeli su ga snimiti tokom slučajnog susreta u džungli. Na snimku se može vidjeti kako siječe stablo nečim nalik na sjekiru.

Agent Funaija, koji je pronašao njegovo tijelo, rekao je da su sve kolibe koje je čovjek sagradio tokom godina – a bilo ih je više od 50 – također sadržavale rupu duboku 3 metra. Agent Algayer smatra da su rupe možda imale duhovni značaj za čovjeka, dok drugi nagađaju da ih je koristio kao skrovišta.

Dokazi pronađeni tokom godina u tom području također sugerišu da je sadio kukuruz i manioku te skupljao med, kao i voće poput papaje i banana. Prema brazilskom ustavu, starosjedioci imaju pravo na svoju autohtonu zemlju, a pristup zemlji koju je naselio ovaj čovjek, poznatoj kao autohtoni teritorij Tanaru, zabranjen je pristup od 1998.

Područja koja okružuju teritorij od 8.070 hektara iskorištavaju se za poljoprivredu, a zemljoposjednici su već izražavali nezadovoljstvo zbog zabrane ulaska na teritorij autohtonog stanovništva.

U Brazilu postoji oko 240 domorodačkih plemena, od kojih su mnoga ugrožena jer rudari, drvosječe i farmeri ilegalno zadiru na njihov teritorij, upozorava Survival International, grupa koja se bori za prava domorodačkog stanovništva.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Bećirović u Tešnju: Radnicima primanja od kojih mogu živjeti, a privrednicima sistemska podrška

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Danas pretežno oblačno sa kišom: Evo šta nas očekuje do srijede

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme...