Umjetni zaslađivači povećavaju rizik od raka


Konzumacija hrane i bezalkoholnih pića koja koriste umjetne zaslađivače kao zamjenu za šećer može povećati rizik od raka, otkrila je studija objavljena u četvrtak u časopisu PLOS Medicine.

- Marketing -

Proizvodi koji sadrže najčešće korištene umjetne zaslađivače aspartam i acesulfam-K povećali su rizik od raka kod onih koji su ih konzumirali za 13 posto, pokazali su podaci.

Rizik je bio i veći za karcinom dojke, čak 22 posto, i druge takozvane vrste raka povezane s pretilošću, kao što su rak želuca, jetre i debelog crijeva te rak rektuma, i do 15 posto, rekli su istraživači.

– Umjetni zaslađivači, koji se koriste u mnogim brendovima hrane i pića širom svijeta, povezani su s povećanim rizikom od raka – rekla je koautorica studije Mathilde Touvier za UPI.

– Podaci pružaju važne i nove informacije za rješavanje kontroverzi o potencijalnim štetnim učincima ovih aditiva na zdravlje – rekla je Touvier, direktorica nutricionističkog istraživačkog tima na Sorboni u Parizu.

Podaci ne podržavaju upotrebu umjetnih zaslađivača kao sigurne alternative za šećer u hrani ili pićima, iako ih treba potvrditi u većim studijama, dodala je.

Prema Nacionalnom institutu za rak, umjetni zaslađivači dizajnirani su za smanjenje dodanog šećera i odgovarajućih kalorija uz zadržavanje slatkoće.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano