Ulaskom Ivanića u Predsjedništvo BiH očekuje se jačanje odnosa Sarajeva i Beograda

Rezultati izbora u BiH pokazali su da će za budućnost biti ostavljeno pitanje identiteta BiH, ispunila su se predviđanja da će ovo biti vrlo tijesni izbori i ostaje da se vidi da li predstoji bolan proces formiranja vlasti na raznim nivoima, konstatovao je Boško Jakšić, politički analitičar iz Beograda.

Jakšić je nakon objavljivanja prvih zvaničnih preliminarnih rezultata opštih izbora u BiH u razgovoru za AA iznio stav da ostanak Milorada Dodika na vlasti nagovještava da će se odnosi Banje Luke i Beograda hladiti, a da će ulazak Mladena Ivanića u Predsjedništva BiH ohrabrivati snaženje odnose na relaciji Beograd-Sarajevo.

“Ako je Beogradu prioritet put ka EU, kao što zvanično kaže da jeste, onda je Milorad Dodik, po logici stvari, prepreka na tom putu. Vidimo jedan trend, posebno u poređenju na period saradnje Milorada Dodika i Borisa Tadića, da je taj trend izokrenut. Beograd ne želi da bude doveden u situaciju da mu predsjednik RS-a otežava eurointegracije. Na relaciji Banja Luka-Beograd očekujem trend hlađanja odnosa po principu spojenih sudova”, istakao je Jakšić, naglasivši da to podrazumijeva “jačanje saradnje Beograda i Sarajeva, zbog poena koji se knjiže u Briselu.

O generalnoj ocjeni i konstataciji u javnosti da se i na ovim izborima desila pobjeda nacionalista, Jakšić se složio s tim, navodeći da je pobjedom stranaka koje su etnički zasnovane za budućnost ostavljeno neriješeno pitanje identiteta Bosne i Hercegovine.

Ostaje da se vidi, kako je dodao, da li će predstojiti bolan proces formiranja vlasti nakon ovih izbora, što bi u slučaju odugovlačenja bila prijetnja za ionako lošu ekonomsku situaciju.

Upitan šta je bilo presudno za ovakav izborni rezultat, s obzirom da je BiH dobila najgoru ocjenu za eurointegracije, istakao je da bi bilo potpuno nerealno očekivati da se nedjelju dana nakon Izvještaja EK o napreku na putu eurointegracija da se zaustave ili promjene trendovi koji godinama karakterišu politička kretanja u Bosni.

“Ocjena (za BiH) je konstatacija stanja koje očigledno nisu mogle da promjene ovi izbori. Ti trendovi su isuviše jaki”, konstatovao je Jakšić.

Prema njegovim riječima, mala margina u brojevima osvojenih glasova između Milorada Dodika i Ognjena Tadića pokazuje da je Republika Srpska u ovom trenutku ravnomjerno podijeljena.

“Jako je malo falilo da pobijedi jedan drugi trend. Ako politiku posmatramo kao proces onda ne treba zanemariti da su one vrste političkih opcija koje je nudio Ognjen Tadić došle nadomak pobjede. One su porasle”, podvukao je publicista iz Beograda, poznavalac političkih prilika u regionu.

Anadolija

Možda vam se svidi

Comments are closed.