Ukradeni drevni novčić vrijedan milion dolara pronađen nakon višegodišnje potrage

Bilo je potrebno skoro dvadeset godina upornog detektivskog rada i traganja koji je prelazio kontinente prije nego što je slučaj nestale relikvije vrijedne milion dolara konačno riješen, javlja BBC.

“Vrijedni historijski fragment se konačno vraća kući”, rekao je američki zvaničnik na ceremoniji povodom tog događaja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Vrijedni predmeti

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Taj fragment historije je zapravo mali srebrni novčić bogat simbolikom, kovan tokom jevrejske pobune prije skoro 2.000 godina.

Ukraden je u Izraelu 2002. godine, ušlo mu se u trag, zaplijenjen je i na kraju se vraća tamo odakle je i ponikao.

Saga je počela kada je Izraelska uprava za antikvitete (IAA) saznala od doušnika da su taj novčić uzeli Palestinci iz podzemne prostorije koja je sadržavala vrijedne predmete iskopane u dolini Ella, južno od Jerusalema.

IAA tvrdi da je provela narednu deceniju i po pokušavajući da locira novčić, koji je prošao kroz ilegalna tržišta antikviteta u Izraelu, Jordanu i Velikoj Britaniji. Na kraju je izvezen u SAD za prodaju na aukciji u Denveru, država Kolorado, 2017. godine.

Srebrni novčić s utisnutim jevrejskim motivima, imao je vrijednost četvrtine šekela, i jedan je od samo četiri takva primjerka za koje se zna da postoje. IAA je ustanovila da je kovan u 69. godini nove ere, na četvrtu godinu Velike pobune.

Velika pobuna

“Kovanje takvog novčića je zapravo bila deklaracija o nezavisnosti Jevreja u zemlji Izraela, izjava protiv moćnog carstva koje je njima vladalo”, rekao je Ilan Hadad iz IAA.

Velika pobuna je dovela do ustanka Jevreja u Judeji protiv opresivne vladavine Rimljana, koji su tamo okončali jevrejsku nezavisnost jedno stoljeće ranije.

Ustanak je kulminirao uništavanjem Jerusalema i drugog jevrejskog hrama od strane Rimljana 70. godine nove ere. Procjene govore o broju ubijenih Jevreja u brojkama od stotine hiljada do više od milion.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Bećirović u Tešnju: Radnicima primanja od kojih mogu živjeti, a privrednicima sistemska podrška

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Danas pretežno oblačno sa kišom: Evo šta nas očekuje do srijede

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme...