23 C
Kakanj
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

Ukidaju se takse: Ubuduće više jeftinijih avionskih letova iz Sarajeva


Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj 19. redovnoj sjednici, prihvatio je prijedlog zastupnika Nihada Čolpe za ukidanje taksi odlazećim putnicima s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
Čolpa ističe da će na osnovu toga ubuduće biti više jeftinih avionskih letova iz Sarajeva i da će profitirati najviše sektor turizma, odnosno da će Sarajevo postati grad u koji se može doći brzo i jeftino.
Naime, prihvatanjem Čolpinog prijedloga kao jednog od zaključaka današnje tačke dnevnog reda o poslovanju sarajevskog aerodroma, Predstavnički dom je naložio Federalnoj vladi da u Odluci o putničkoj taksi – naknade za razvoj i unapređenje avionskog prometa, briše odredbu prema kojoj je svaki odlazeći putnik s tog aerodroma dužan platiti taksu.
Prema ovom zaključku, također, unapređenje aerodromskog saobraćaja u Tuzli, Mostaru i Bihaću treba planirati u budžetu FBiH, a ne “preko leđa privrede i stanovnika Sarajeva”, kako je kazao Čolpa, uz obrazloženje da se prikupljena taksa od aerodroma u Sarajevu, prema sadašnjoj odredbi, dijelila s navedenim aerodromima, prenosi “Fokus“.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO