Ukidaju li se ovlaštenja visokom predstavniku? Dušanka Majkić poručuje: BiH bi konačno morala početi obavljati svoje funkcije

Popularno

PovezanoRusija i Kina podijelile su članicama Savjeta bezbjednosti UN nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlaštenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH. U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazala je da se ukidanjem ovlaštenja visokog predstavnika u BiH rađa tračak nade da će zemlja, konačno, od protektorata međunarodne zajednice biti prepuštena domaćim akterima ili sama sebi.

- Marketing -

Majkić je prokomentarisala nacrt rezolucije koju su Rusija i Kina podijelile članicama Savjeta bezbjednosti UN, a kojom bi odmah bila ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika.

Ona smatra da bi u tom slučaju BiH “konačno morala početi da obavlja svoje funkcije, od izabranih predstavnika, bez stalnog uplitanja međunarodne zajednice”.

– Jasno je da međunarodna zajednica nije i ne može riješiti nijedan problem koji BiH danas ima, stoga ohrabruje da nacrt rezolucije podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali samo na određeni rok, do 31. jula naredne godine, nakon čega bi BiH trebalo da brine sama o sebi – kazala je Majkić.

Navela je da nije jednostavan put do usvajanja ove rezolucije, te dodala da “ne može biti zanemareno da rezoluciju predlažu dvije velike zemlje, stalne članice Savjeta bezbjednosti”.

Prema njenim riječima, za očekivati je da će rezolucija bar podstaći na razmišljanje i druge članice Savjeta bezbjednosti UN da se o tom pitanju odrede, odnosno da se odrede prema rješavanju pitanja dugogodišnjeg angažovanja međunarodne zajednice u BiH.

– Usvajanjem ove rezolucije u Savjetu bezbjednosti postiglo bi se i to da novi visoki predstavnik zna da njegova ovlaštenja nisu ni beskonačna, ni bezgranična, tako da taj jednostavno definisan rok od godinu dana, davao bi putokaz i njemu i nama – izjavila je Majkić za Srnu.

Podsjetimo, Rusija i Kina podijelile su članicama Savjeta bezbjednosti UN nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlaštenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH. U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. jula naredne godine, kada bi bio zatvoren Ured visokog predstavnika (OHR).

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Schmidta za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom.

Schmidt bi trebalo da 1. augusta preuzme funkciju Visokog predstavnika nakon ostavke Valentina Inzka koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

- Marketing -

Najnovije