UIO BiH:Prihodi od indirektnih poreza u 2018.-2 milijarde 939 miliona BAM

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2018. godine iznosili su 2 milijarde i 939 miliona BAM i veći su za 250 miliona BAM ili 9,3 % u odnosu na isti period 2017. godine, kada su iznosili 2 milijarde i 689 milliona BAM.
Iz sredstava koje prikupio UIO sa više od 80 % finansiraju se svi nivoi vlasti u BiH: država, etiteti, Brčko distrikt, kantoni u FBiH i opštine u cijeloj BiH.

Kad su u pitanju samo prihodi prikupljeni u mjesecu maju 2018. godine, UIO je prikupila 650 miliona BAM indirektnih poreza što je za 73 miliona BAM više u odnosu na maj 2017. godine.

Nakon izvršenih povrata poreskim obveznicima koji su u prvih pet mjeseci 2018. godine ostvarili pravo na povrat PDV u iznosu od 554 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt iznosili su 2 milijardu i 388 miliona BAM i veći su za 200 miliona BAM ili za 9,1 % u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2017. godine.

Raspodjela prihoda

Za finansiranje državnih institucija u prvih pet mjeseci 2018. godine raspoređen je iznos od 306 miliona BAM. Ostatak sredstava raspoređen je na način da je Federacija BiH dobila 1 milijardu i 272 miliona BAM., Republika Srpska 637 miliona KM i Brčko distrikt 71 milion BAM..

Pored ovako raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM), koja se naplaćivala u mjesecu januaru 2018. godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 6,5 miliona BAM., Republika Srpska 4,3 miliona BAM i Distrikt Brčko 0,2 miliona BAM.

Akciznih 97 miliona, kada se odrede koeficijenti

Podsjećamo, od početka mjeseca februara 2018. godine, od kada su u primjeni Izmjene i dopune Zakona o akcizma u BiH i od kada se naplaćuje posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, otvoren je poseban podračun Jedinstvenog računa. Na ovom podračunu trenutno se nalazi 97 miliona KM namjenskih sredstava za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH. Ovo su sredstva prikupljena u februaru, martu i aprilu, a uskoro će se ovim sredstvima dodati i prihodi prikupljeni u maju 2018. godine, tako da se očekuje iznos veći od 120 miliona KM.

Raspodjela prihoda od posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH, UIO će izvršiti nakon što Upravni odbor dosnese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih prihoda korisnicima, navodi se u saopćenju iz UIO.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar