7.9 C
Kakanj
Nedjelja, 18 Aprila, 2021

Uhodan lanac trgovine djecom: Za krijumčarenje bebe u BiH tvrde da su platili 400 eura

  • Čim te vrate u Srbiju znaš da ćemo doći po bebu i vratiti je nazad, graničnom policajcu ćemo platiti 400 eura i prolazimo bez problema.

Ovim riječima obratila se maloljetnoj državljanki Srbije i žrtvi brutalne otmice u Banja Luci njena nesuđena svekrva M.Z. iz Banja Luke.

Slučaj otmice maloljetne majke u Banjoj Luci otvorio je brojna pitanja, među kojima je i ono na koji način se preko državne granice ilegalno prebacuju bebe.

Naime, maloljetnica i njena beba su još prošle godine deportovane iz BiH sa zabranom ulaska u trajanju od godinu dana.

Otmica

Međutim, zabrana ulaska u BiH očigledno nije spriječila maloljetnu državljanku Srbije da se s bebom ponovo vrati u Banja Luku, a nakon riječi njene nesuđene svekrve, sada je jasno i kako je to urađeno.

Postavlja se pitanje da li će nakon svega odreagovati nadležne agencije na nivou BiH, kako bi sve bilo rasvijetljeno u potpunosti.

Ovaj slučaj sigurno ne bi ni bio otkriven, niti bi se znalo za ilegalni povratak majke i bebe u Banja Luku, da maloljetnicu prošle sedmice nisu pokušali oteti članovi jedne banjalučke porodice.

  • Ovakve stvari godinama prolaze ispod radara bezbjednosnih agencija, a mirnoća kojom se M.Z. obratila maloljetnoj majci samo ide u prilog tome da su kanali krijumčarenja toliko sigurni da niko ne strepi da će biti otkriven – ispričao je izvor Srpskainfo iz bezbjednosnih agencija BiH.

Istražiti slučaj

Darko Trifunović, stručnjak za bezbjednost, ističe da slučaj treba istražiti i da se sve može vrlo lako provjeriti uvidom u bezbjednosne kamere na graničnim prelazima kako bi se utvrdilo da li granični policajci učestvuju u krijumčarenju ljudi. Međutim, Trifunović sumnja da se iza svega krije drugačija priča.

  • Sklon sam da vjerujem da je ovdje možda namjerno rečeno jedno kako bi se prikrila prava ruta kojom ide krijumčarski lanac, a to je preko rijeke Drine – izjavio je Trifunović.

Podsjetimo, banjalučka policija je prošle sedmice uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su učestvovale u otmici i nanošenju tjelesnih povreda državljanki Srbije R.T. (17).

  • Maloljetnica je iznajmila sobu u jednoj kući u banjalučkom naselju Lazarevo kada su u noćnim satima na vrata pokucali N.A. i njegov maloljetni sin A.A. Oni su bukvalno izvukli maloljetnicu iz sobe i strpali je u auto, a zatim je tukli i davili. Srećom, s maloljetnicom je u iznajmljenoj kući bila jedna žena, koja je odmah obavijestila policiju o onome što se događalo, a patrola je u rekordnom vremenu uspjela locirati automobil u kojem je bila maloljetnica i uhapsiti nasilnike – ispričao je ranije izvor iz istrage.

Nakon hapšenja osumnjičenih u slučaj su se uključili i socijalni radnici, koji su odmah prepoznali maloljetnicu i postavili pitanje gdje je njena beba.

Iako su u prvi mah članovi porodice osumnjičenog otmičara pokušali sakriti bebu, ona je pronađena u njegovoj kući u banjalučkom naselju Suturlija, a zatim predana majci.

Sigurna kuća

Maloljetna državljanka Srbije i njena beba smještene su u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH, a očekuje ih nova deportacija i zabrana ulaska u BiH.

Zanimljivo je da je Služba za poslove sa strancima – Terenski centar Banja Luka i u novembru prošle godine donijela rješenja o stavljanju pod nadzor maloljetne R.T. i njene bebe i njihov smještaj u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH.

Prethodno je protiv maloljetne državljanke Srbije R.T. doneseno rješenje o protjerivanju iz BiH na period od jedne godine.

Maloljetnica je s bebom izašla iz BiH 27. novembra prošle godine i vratila se u Šabac.

Međutim, ilegalno je krajem januara ove godine ponovo ušla u BiH i skrasila se u Banja Luci.

 

(Srpskainfo)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO